BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Боен самолет-паметник „прелетя” на нова стоянка в ,,Тракия“

Боен самолет-паметник „прелетя” на нова стоянка в ,,Тракия"

Успешна операция по преместването на боен самолет-паметник се проведе днес в „Тракия”. Машината МиГ-23БН „прелетя” от досегашното си местонахождение на бул. „Цар Симеон” до новата си стоянка на бул. „Освобождение”.

Свръхзвуковият изстребител МиГ-23 БН борд 06 e бил на въоръжение в 25 ИБАП в Чешнегирово повече от 11 години. През 2000 г. е предоставен за паметник на град Раковски, а през 2011 г. е транспортиран и издигнат на постамент на улица „Цар Симеон” в Пловдив, където се намираше до днес.

На него е летял генерал Иван Парапунов, който е един от инициаторите за преместването на самолета на територията на Летище Пловдив от 1934 година.

Сред авиаторите на МиГ-23 БН борд 06 е и командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, който днес бе на място заедно с военнослужещи в базата.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров и екипа му помогнаха за инициативата, която се случва в годината, в която се навършват 50 години от първата копка на най-младия пловдивски район.

„Мястото, на което е новата стоянка на самолета, е знаково за „Тракия”. То е в съседство на терена, отреден за нов Музей на авиацията”, заяви Костадин Димитров.

В операцията по преместването на самолета се включиха служители на V-то РУ на МВР, представители на Музея на авиацията с директор Рада Банялиева, авиатори, инженери, ветерани, приятели, съмшиленици.

Идеята на генерал Иван Парапунов се осъществява с подкрепата на Командира на ВВС, Комадира на сухопътни войски, Клуб „Чисто небе“, „Българско астронавтическо дружество – Пловдив“, командирите на 24 и 3 авиобази, ветерани от 25 авиобаза и 10 САК/КТА и фондация „Български ВВС“ с председател генерал Спас Спасов, която е стопанин на самолета.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!