Facebook

EVN приключи първия етап от изграждането на подстанция „Евмолпия“

Компанията инвестира 11,6 милиона лева в модерното съоръжение

Приключи първият етап от изграждането на най-новата електрическа подстанция в България, подстанция „Евмолпия“ в Пловдив, собственост на EVN. Към днешна дата е готово подземното ниво на подстанцията, включително с полагането на първата плоча. Следващият етап е изграждане на надземното ниво, включително и сградата. Паралелно се произвежда и оборудването на подстанцията. Електрическата разпределителна уредба 20 кV (киловолта) е вече произведена, а силовият трансформатор ще бъде готов до края на март 2020 г. В процес на производство е и електроразпределителна уредба 110 kV.

EVN инвестира в подстанция „Евмолпия“ 11,6 милиона лева. Инсталираната мощност е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Подстанцията ще бъде изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията ще бъде дистанционно от диспечерския център на EVN чрез телемеханика.

Обхватът на действие на подстанция “Евмолпия“ е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти, пораждащи необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет на мрежата.

Инвестицията в подстанцията е само част от проектите на EVN в Пловдив, насочени към развиване на енергийната сигурност и инфраструктура на втория по големина български град. През ноември 2019 г. компанията стартира проекта си за 5 нови водогрейни котли в EVN Топлофикация, които ще модернизират изцяло производството на топла вода в Пловдив. Допълнително през декември 2019 г. в Пловдив EVN започна изграждането и на изцяло нов и модерен диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!