Facebook

85 милиона за капиталови разходи през 2020-та

Завършването на зоопарка и старт на прословутия проект „Модър- Царевец” са част от инвестиционната програма

300 хиляди лева за инвестиции на всеки за всеки от градските райони

Администрацията не планира увеличение в заплатите на ръководния екип

85 милиона лева са определени за капиталови разходи в бюджетната 2020г., стана ясно днес. Програмата на общината включва завършването на първия етап от булевард Северен, за което не достигат около 2 милиона лева, както и даване на старт на втория етап от проекта до неговото пълно реализиране. Амбицията на новата местна власт е до края на годината да започне прословутия вече проект „Модър- Царевец”, който се актуализира в момента. Общината ще довърши и ангажимента си към Голямата Базилика. Тя финансира частта от проекта, която засяга градската инфраструктура около самия музей и асансьора за хора в неравностойно положение. В капиталовата програма е включено и завършването на зоопарка, като вече се върви в тази посока, след като надзорът се е съгласил да продължи работата. На дневен ред остава и проектът за Втори гребен канал, за който трябва да бъдат заделени 1 милион лева само за отчуждителни процедури.

Здравко Димитров заяви, че с част от капиталовата програма ще се изчистят неразплатени проекти от Европейска столица на културата. Не стана ясно обаче за кои проекти става въпрос. Вероятно за общинското дофинансиране в Епископска базилика.

Стана ясно още, че 1,2 милиона лева от общо 3-те млн. от наградата Мелина Меркури ще бъдат заделени за издръжка на фондацията през тази и следващата бюджетни години. „Тя няма да остане в същия състав. Половината от екипа ще бъде съкратен”, обясни членът на УС на „Пловдив 2019” Илия Кирчев.

Администрацията не планира увеличение в заплатите на ръководния екип. Предвиден е ръст от 10 процента, но не повече от сто лева, при възнагражденията на общинските чиновници. 17 процента ще е увеличението на заплатите на учителите.

„Дори да повишим заплатите на ръководния екип, средствата за това идват от държавния бюджет и няма да ощетят пловдивския данъкоплатец, но няма да го направим”, уточни Кирчев. Кметът Здравко Димитров пък информира, че брутната му заплата е 1500 лева.

Всеки от районните кметове ще разполага с по 300 хиляди лева за капиталови инвестиции през бюджетната 2020г. , като по големите проекти ще се движат от централна община.

Отредените за здравеопазване средства от бюджета са 17,4 милиона лева. 6,4 млн.лв. са парите за спорт и младежки дейности, а парите за култура са близо 20 милиона лева, като 2 милиона ще бъдат разпределени през културния календар. Тази година археолозите ще разполагат с 250 хиляди лева за разкопки, а читалищата ще бъдат подпомогнати със 120 хиляди лева.

42 милиона лева от бюджета са предвидени за почистването на града, 5,2 млн.лв. за озеленяване, а 12 милиона ще отидат за благоустройство и регионално развитие. 26,3 милиона лева ще бъдат похарчени за пътища, а 3,2 милиона за улично осветление.

Функция образование

Функция образование взима лъвския пай от бюджета. Зам.-кметът Стефан Стоянов изброи част от фокусите на амбициозната програма в ресора му. Продължава програмата за иновации в класните стаи. Приоритет е преминаването на двусменен режим на обучение и целодневно такова. 20 от общо 52-те училища в града все още са на двусменен режим. Отделят се 500 хиляди лева за проектирането на две нови училища, за първи път от около 45 години.

„Предвиждаме допълнителни инвестиции в детски градини и ясли. В яслите не достигат 400-500 места, има недостиг на места и в градините. 800 деца все още посещават блокови детски градини, предимно в Южен и Тракия. А в Южен и Северен има базов недостиг на места в градините. Освен това откриваме и програма за училищните дворове. Всяко училище ще може да кандидатства за финансиране за подобряване на средата. Във фокус е и съдържанието в класната стая. Продължаваме да вървим в посока реформиране на образователните центрове с дуални паралелки, програмата за облачни технологии и Монтесори”, съобщи Стефан Стоянов

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!