Facebook

349 са регистрираните престъпления срещу животни през 2018г.

Обмисля се разкриване на специализирана телефонна линия за сигнали за такъв тип деяния

В Пловдив има служители на МВР от всеки сектор, които имат ангажимент да работят по разкриването на такъв тип престъпления

Иво Дернев

„349 са регистрираните престъпление срещу животни през 2018г. Чувствителността на хората към този тип престъпления значително нараства и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията”. Това разкри инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция и кинология” веднага след приключилото обучение  за повишаване на професионалната квалификация на полицейските служители, ангажирани в разследване на престъпления, свързани с проява на жестокост към животни. Пресконференцията в областната дирекция на МВР съвпадна със Световния ден за защита на животните. В обучението участие са взели главни разследващи полицаи и служители от сектор Зоополиция към Национална полиция, представители на Фондация „Четири лапи“ и Българска агенция по безопасност на храните.

„ От 2011г. тези деяния са криминализирани и ние имаме ангажимент да ги разследваме като всяко друго престъпление. Общо 40 служители на МВР участваха в обучението, двама от които от дирекцията в Пловдив. Бяха дискутирани теми за повишаване на ефективността в разследванията на такива престъпления, както и по активното взаимодействие с НПО организациите и Агенция по безопасност на храните”, каза инспектор Камен Николов.

Дискутирал се е и въпросът за създаване на специализирана телефонна линия за сигнали за такъв тип престъпления, тъй като в момента те се получават на телефон 112 и повишават натоварването на номера за спешни повиквания.

„Реагира се на всеки случай след подаден сигнал. Искам да напомня на гражданите, че с гневна публикация във Фейсбук не се подава сигнал към органите на МВР. Гражданите трябва да са по-активни и в сигналите, и в свидетелстване при разследването”, обясни инспектор Николов.

В Пловдив има служители на МВР от всеки сектор, които имат ангажимент да работят по разкриването на такъв тип престъпления.

„Зоополиция има и тя работи, при това работата набира скорост. Надяваме се и гражданите да бъдат по-активни и отговорни, тъй като много често при искане от наша страна да съдействат и свидетелстват, те остават безучастни”, каза д-р Надежда Мечева, управител на клиниката за бездомни животни на „Четири лапи”.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!