Facebook

343 милиона лева е бюджетът на града за 2020г.

153 млн.лв. от тях отиват за образование

Точно 343 251 699 лв. ще е бюджетът на Пловдив през 2020г. Образованието ще е тотален приоритет във финансовата рамка на града за следващите 12 месеца. Това съобщиха на първата пресконференция на общината тази година кметът Здравко Димитров и екипът му. Средствата са почти равни на Бюджет 2019, въпреки прогнозата на градоначалника в края на миналата година, че ще има свиване с около 30 милиона. Разликата между предварителните очаквания и изнесените днес цифри са в преходния остатък, с който ще трябва да се платят завършени през миналата година проекти.

„ Бюджет 2020 е бюджет на стабилността. Приоритетите са образование, подобряване на градската среда, оптимизиране на трафика и безопасност на движението, инфраструктура и околна среда, реализиране на проектите, финансиране от европейските фондове”, каза пред медиите Здравко Димитров.

153 милиона от общата финансова рамка, или 44,6%, са отделени за образованието, като 138 милиона от тях са приходи от делегирани от държавата дейности, а 15 милиона ще е дофинансирането от общината. 500 хиляди лева са отделени за проектирането на две училища- нова сграда на Математическата гимназия и нов корпус в двора на Хуманитарната гимназия. Има идея бъдещата МГ да се намери в свободен терен в близост до Английската и Руската, като трите най-елитни училища в града обособят цял образователен център, заедно с ПУ и спортната зала на университета.

„Въпреки тежкото наследство от много разходи успявахме да направим един балансиран и стабилен бюджет. 186 милиона лева от общата рамка са от държавата, останалите са от местни данъци и такси. Имаме преходен остатък от 24 милиона лева”, обясни финансовият зам.-кмет Илия Кирчев. Той определи предходния Бюджет 2019 като меко казано преувеличен и допълни, че 20 милиона са несъбраните приходи.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!