Facebook

19-годишният Огнян, който предизвика тежката катастрофа с две жертви на бул.“Марица-юг“, е бил и дрогиран

Това става ясно от внесения днес срещу него от Окръжна прокуратура – Пловдив обвинителен акт

В катастрофата загина и 16-годишният му брат   

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Огнян Дебелаков, на 19 г., за това, че на 29 септември 2019 г., в гр. Пловдив, на кръстовище между бул. „Марица Юг“ с бул. „Източен“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, собственост на 41-годишна жена, е нарушил правилата за движение, като управлявал, без да има необходимата правоспособност  и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице  – Д.А., на 16 г., и П.И., на 19 г., и средна телесна повреда на Ж.И., на 19 г., изразяваща се в счупване на лакътната  кост на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията, като деянието е извършено в пияно състояние – управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред – с протокол от химическа експертиза и след употреба на наркотични вещества – карбокси – D9-THC –метаболит на тетрахидроканабинола, установено по надлежния ред – с протокол за химическа експертиза – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 1 вр. чл. 343 ал.1 от Наказателния кодекс.

и спрямо Митко Дебелаков, на 46 г., за това, че на 29 септември 2019 г., в гр. Пловдив, като упълномощен ползвател на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, собственост на 41-годишна жена,като независим извършител, в съучастие с Огнян, е нарушил правилата за движение – е предоставил автомобила на сина си да го управлява, без последния да има необходимата правоспособност и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едни лице Д.А., на 16 г. и П.И., на 19 г. и средна телесна повреда на Ж.И, на 19 г., като деянието и извършено от водача в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл.343 ал.4 вр. ал. 3 вр. ал.1 вр. чл.343 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Двамата обвиняеми живеят в гр. Пловдив, не притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство, не са започвали или завършвали курсове за управление на такова.  През месец септември  2019 г. Митко и Огнян Дебелакови, баща и син, харесали лек автомобил, марка „Опел Корса“. Той бил оставен от собственичката Д.А. за продажба в автоморга, където работел бащата.  Колата струвала 1 400 лева. Обвиняемият Миток платил първоначална вноска за нея от 200 лева. Той купил автомобила, защото синът му много го харесал. Огнян подкарал колата към дома си, въпреки че не притежавал шофьорска книжка. Обвиняемият Митко му я предоставил, като знаел за това.

На 28 септември 2019 г., в гр. Пловдив, в квартал „Столипиново“, имало сватба, на която присъствал обвиняемият Огнян. Там той пил водка. Към полунощ сватбата свършила. Огнян се качил на колата и отишъл в заведение, в което били пострадалите Д.А., П.И. и брат му Ж.И. Те пиели бира. Той им предложил да отидат до лавките на ул. „Сокол“, за да си купят алкохол. Те се съгласили. Обвиняемият привел колата в движение. На предната седалка бил Ж.И., зад него брат му П.И., а Д.А. – зад шофьора. Те не сложили предпазни колани. След като тръгнали Ж.И направил забележка на водача да кара по-бавно. Огнян отговорил, че няма проблем с шофьорските умения. Вместо да отиде до лавката, както обещал, шофьорът се насочил към платното на бул. „Марица Юг“ и увеличил скоростта, като достигнал до 150 км/ч. Пострадалият Ж.И. му направил втора забележка да намали. Казал му: „Какво правиш“. В този момент автомобилът започнал да се люлее и се завъртял. Огнян загубил контрол и се насочил надясно по посока на движението, като се ударил последователно в три броя метални колчета и метален стълб със скорост 112 км/ч. и спрял.  Четиримата изхвърчали извън автомобила. Ж. И. и Огнян паднали в средата на пътното платно, близо до стълба лежал П. И. Пострадалият Д.А. паднал в коритото на река Марица, до върба, намираща се под изкривения стълб, където по-късно е открит. В резултат на пътнотранспортното произшествие, станало на 29 септември 2019 г.,  била причинена смъртта на П.И. и Д.А. и средна телесна повреда на Ж.И. Двете химически експертизи установили, че Огнян е управлявал автомобила след употреба на алкохол – с концентрация 1,55 на хиляда, както и след употреба на наркотично вещество – тетрахидроканабинол в период по-голям от 24 часа към момента на вземане на пробата. Според заключението на автотехническата експертиза водачът е управлявал автомобила със скорост 112 км/ч в момента на удара, като основна причина за настъпване на катастрофата е загуба на контрол над моторното превозно средство от него.

Спрямо обвиняемия Огнян Дебелаков е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ . Обвиняемият Митко Дебелаков е с мярка за неотклонение „Подписка“, като той е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 26 ноември 2019 г.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!