BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

12 автори от 9 страни се включват в третото издание на МФП „Орфей – Пловдив“

Международния фестивал за поезия ще се проведе на живо в Малката раннохристиянска базилика

Третото издание на Международния фестивал за поезия Орфей – Пловдив 2020 ще се проведе в дните 24 – 26 септември в Малката раннохристиянска базилика.

Във фестивала участват 12 автори от 9 страни: Балаш Сьолоси /Унгария/, Дария Жилич /Хърватия/, Хасан Еркек /Турция/, Хава Пинхас-Коен /Израел/, Ина Иванова /България/, Катя Стоилова /България/, Мел Кен /САЩ/, Ненад Шапоня /Сърбия/, Рафаел Солер /Испания/, Стефан Марковски /Северна Македония/, Владимир Мартиновски /Северна Македония/.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала е Отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква със седалище в Малмьо, Швеция. В първата вечер – 24 септември, непосредствено след Откриващата церемония и четене, в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще бъде премиерата на първия му роман, преведен на български и издаден от Фондация „Пловдив ЛИК“, организатор на фестивала.

В уникалната Малка раннохристиянска базилика ще чуете поезия на 9 езика, сред които балканските – български, турски, сръбски, македонски, а също и на английски, унгарски, испански и иврит.

По време на Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ на 25 септември от 10:30 часа, отново тук, ще научите много интересни неща за историята на легендарния тракийски цар, певец и лечител. В този ред на мисли, надявам се нашият фестивал, освен всичко друго, да инициира и създаването на паметник на легендарния тракийски певец именно в Пловдив, древното тракийско поселище Евмолпия.

Пак на 25 септември от 18:00 ч. ще се състои Закриващата церемония с поетическо четене и награждаване. Основните събития на Фестивала ще се проведат в Малката базилика.Всички събития са с вход свободен.

На място изкушените от изящната словесност пловдивчани и гости на града ще получат двете мултиезични книги на фестивала – с поезия и есеистика.

Проектът на фондация „Пловдив ЛИК“ се осъществява за трета поредна година и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. В трите си издания досега той представя общо 41 поети от 18 страни. Повечето от тях, впечатлени от най-стария жив град в Европа и митологичната фигура на тракийския цар Орфей, написаха творби за Пловдив.

Всички творби на участниците в трите издания на ОРФЕЙ ПЛОВДИВ и Програмата на тазгодишното издание може да четете свободно на мултиезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu

Уникална е възможността ви от 24 до 26 септември, включително, за общуване на живо с чуждестранни поети, чието творчество се вписва в днешната световна поетическа култура.

Заповядайте!

81 total views, 81 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!