BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тържествено честване на 3-ти март – 143 години от Освобождението и Национален празник на Република България

1 2

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика,  панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища, в Пловдив ще бъде отбелязана 143-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март. Официалното слово ще бъде произнесено от Здравко Димитров – Кмет на Община Пловдив, водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България – Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър, членове на комитет „Родолюбие“, които преди началото на тържественото честване отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Вечерта на пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

Вижте програмата по часове:

3 март 2021 г., сряда

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица

Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 143-та годишнина от Освобождението на България.

Официално слово Здравко Димитров – Кмет на Община Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

13.30 ч. Паметник на опълченците –

Траурен парк “Централен”  (бул.”Княгиня Мария Луиза “ №73)

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

18.30ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на  Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официално слово генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор – Симеон Алексиев.

*** Желаещите да се включат в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, заедно с членовете на комитет „Родолюбие“ да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

3 4

74 total views, 74 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!