BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тази вечер се открива изложбата FLUCA – Austrian Cultural Pavilion

unnamed

групова изложба

Александра Ласкова, Елена Савова, Ива Вачева, Красимира Кирова, Марина Генова

Куратор Вълко Чобанов в сътрудничество с Веселина Сариева

4 септември – 30 септември 2020

Откриване: 4 септември, 19:00 часа

Mузикална селекция от Aliks Akantha

FLUCA – Austrian Cultural Pavilion, ул. Отец Паисий 38, Пловдив

Съпътстваща локация: artnewscafe, Пловдив

Ако гледаме на човека като на физическо тяло, като на обект, който съществува

движейки се по определена траектория в определена продължителност от време, разположен във физическото пространство на планетата Земя – има ли значение какво избираме като набор от обекти и събития, с които да формираме личните си наративи?

Или те се движат по детерминиран от физичните закони път и просто се сблъскват с нас, задавайки само импулс, оставяйки само бегли следи?

Те, ние, не сме разделени един от друг, дори и да не сме идейно близки. Емоциите които залагаме в творчеството са инструмент за сигнализация към самите нас и към другите около нас. Опит за затвърждаване на невидимата синхронизирана случайност.

Силата на случайността може да е вдъхновяваща и е желано или нежелано съпреживяна, но слабостите и отчужденията ни и разминаванията в тези синхронизации са необходими собствени траектории, те не са покана за приливи на съзидателна енергия и емпатия.

Защо да се свързваме?

“No matter where you go, everyone’s connected”*

В работите на Александра Ласкова, показани в изложбата, животът на авторката е третиран като медия на самото произведение. Тя ремиксира видеа и снимки от своя визуален дневник, като чрез добавена реалност им прибавя нов контекст. Работата си обяснява като “когнитивно реконструиране на спомени и събития, чийто продукт – колажи и видео – е по-истинският документ на изживяното”. Реконструкцията е използвана не като инструмент за пресъздаване на минали събития, а като инструмент за създаване на нов начин за преосмисляне и естетизиране на личните спомени. Работата се стреми да надскочи чисто документалната функцията на видеото и снимката чрез изместване на фокуса върху субективното усещане за момента.

В живописната работа „Воля за власт” на Елена Савова човешки тела са натрупани едно върху друго – всяко от тях заело ембрионална позиция. Фигуралната композиция е авторова алегория за желанието на хората да властват над себе си, другите, и заобикалящата ги околна среда. Творбата е илюстративна за антропоцентричната гледна точка към заобикалящия свят, когато доминантното желание за господство създава среда, в която да избегнем натиска над и от другия е невъзможно.

Ива Вачева е представена в изложбата с живопис и рисунки, изобразяващи смесица от лични образи, архетипи и символи. Картините й имат особено свойство: погледнати отдалече на пръв поглед изглеждат като абстрактни петна, но при вглеждане наблюдаващият започва да забелязва присъствието на множество човешки и животински образи (кон с джапанка, куче и гълъб, които влачат каруца, обърнат кентавър…). Един противоречив прочит на реалността подобен на момента, когато човек прекосява границата между съновното и реалното и поглеждайки обектите в стаята, още преди да се е развиделило, още неразбуденото му съзнание започва да генерира образи в пространството на гънките и сенките. Обособен е портал към едно от съкровените ментални пространства – това на съновиденията.

Красимира Кирова показва текстилно произведение, в което изобразява бойна сцена между две жени, едната от които отсича главата на другата – два конфронтиращи се аспекта на женската личност, смъртта на единия от които не води до неговия край, а е трансформация и за двата. Паралелно с това, сюжетът е вдъхновен от сцените на ултра насилие във видео играта Mortal Kombat. Въпреки че реферира бойна игра, която типично се възприема като момчешко занимание, художничката, за да изпълни работата в материал, използва техники, които са асоциирани като типично женски занимания – шиенето и бродерията. По този начин тя развива наратива, като придава ново идейно значение, въплъщавайки силата в самият акт на шиене.

Работата на Марина Генова “Vs” има за цел да постави зрителя в ситуация, която да подложи на съмнение неутралността на връзката между обектите и безкрайните полета на тълкуване. Генерирани са невидими и нови наративи, с които обектите придобиват живот и човешки характеристики. Във видео инсталация, антропоморфна найлонова торбичка пълна с книги цитира Барт и Адорно като музикално произведение, вдъхновено от звученето на бас-рап и hypnagogic pop музиката. В дует-диалог с торбичката е поставена скулптурна форма – монотонно бълбукащ фонтан. ‘Vs.” ни въвежда в интимния свят на нееднозначните отношения между метаизкуство и художествена творба, разкривайки ни собствените им, често недооценени връзки.

На пръв поглед единственото общо между авторите в изложбата е, че в даден момент от живота си те са живели на територията на град Пловдив, България. Самите работи показани в изложбата не следват обща концептуална нишка, нито имат общи стилови характеристики. Желанието ми като куратор е да подтикна публиката сама да създаде връзки и смисъл между несвързани на пръв поглед произведения. Това решение следва намерението ми да избегна практиката, в която кураторът заема властова позиция, като налага своите идеи над тези на художниците, с които работи. Опит да се надскочи момента в който художникът се възприема като същество, което ангажира със своите мисли и преживявания само за да задоволи различни свои подсъзнателни потребности (или дори тези на куратора).

Изложбата функционира като временно пространство, освободено от идеята за конкуренция; пространство на подкрепа и признание, в което празнуваме творчеството и осмисляме особеностите му. Място в което между различните художници не са поставени във съревнование техните лични спомени чувства и идеи.

unnamed (5) unnamed (3) unnamed (2)

48 total views, 48 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!