BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С пресконференция в сряда се дава началото на обучението на деца от пловдивските училища по проекта „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“

5 3 (1)

В сряда 24 февруари, в 11.00 часа в Голяма конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, с която ще бъде дадено началото на реализацията на проекта за  Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив. Ще участват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, Председателят на УС на Занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева, както и по-голямата част от майсторите – занаятчии, които ще водят обученията.

**Пресконференцията ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, осигурена е дистанция в залата. Молим, представителите на медиите да бъдат с маски.

Припомняме, че проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Занаятчийското училище се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Проектът е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е партньор по проекта. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

Всички възпитаници на занаятчийското училище  ще имат възможността да се обучават  и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития. Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Ето и разположението на майсторите в обектите, в които ще се провежда обучението.

ЗАНАЯТЧИЙСКО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦА В АИР „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ”-2021
МАЙСТОР ЗАНАЯТ
УЛ. „СТРЪМНА” 3
1 ВАСКА  ВЕЛКОВА РИСУВАНЕ ВЪРХУ  СТЪКЛО
2 ДАНИЕЛА  ГОРАЛОВА ХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /грънчарско колело/
3 ПЕНКА  СТАВРЕВА КУКЛИ /интериорни, национални/
4 ВАРТА  ТОРОСЯН ПЕКАРСТВО / СЛАДКАРСТВО
ул. „СТРЪМНА” 2
5 СЛАВКА  БАЛДЖИЕВА ХУДОЖЕСТВЕНИ ТЪКАНИ  /вертикален стан/
6 ЖАНА ИВАНОВА-ДИМИТРОВА ХУДОЖЕСТВЕНИ ТЪКАНИ  / плъсти/
7 ГАЛИНА   ТОДОРОВА ХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /декорации, писани яйца/
ул. „СТРЪМНА”1
8 КОСТАДИН  ДЕВЕДЖИЕВ ХУДОЖЕСТВЕНА ОБРАБОТКА НА ДЪРВО И ДЪРВОРЕЗБА
9 ЕЛЕНА  ДЕМИРЕВА ХУДОЖЕСТВЕНА ОБРАБОТКА НА ДЪРВО /варак/
10 ВЕСЕЛИНА  БОЖИЛОВА КУКЛИ /плетиво/
11 ДИМИТЪР  МИРЧЕВ РЕМОНТ СТАРИННО ОРЪЖИЕ
ул. „СТРЪМНА”
12 ТОНИ   ПРАНДЖЕВА ХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /моделиране, мозайки/
13 ЕЛЕНА   ГЕОРГИЕВА ИКОНОПИС
14 СОФИЯ   ХРИСТОЗОВА-ЙОРДАНОВА ХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА /ангоба, сграфито/
15 ИВАН ГЕОРГИЕВ ТОНЕВ ГАЙТАНДЖИЙСТВО
ул. „д-р ЧОМАКОВ” 9
16 ЖУЛИЕТА  ГЕОРГИЕВА ЦАРЕВИЧНА ШУМА
17 ЕЛЕНА   ДРАМОВА ХУДОЖЕСТВЕНИ  ТЪКАНИ  / хоризонтален стан/
18 ХРИСТО   ВОЙВОДОВ ИЗРАБОТВАНЕ НА ИЗДЕЛИЯ ОТ КОЖА
19 СТОЯН   СТОЯНОВ ИЗРАБОТВАНЕ НА НАКИТИ ОТ МЪНИСТА
ул. „4-ти ЯНУАРИ” 4
20 ЛЮБЕН   БАКОВ ФОТОГРАФИЯ

67 total views, 67 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!