BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Стоянов: Пловдив направи фундаментални промени в образованието с програма „Монтесори“

montesori_gramoti (14)

Над 1200 деца учат в „Монтесори“ групи или това са почти 10% от децата в детските градини. Над 100 са в детските ясли и училищата, а над 500 родители са включени в програмата с ясни модели за участие в образованието на децата им. Това заяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов по време на среща за отчитане на резултатите и постиженията от програма „Монтесори“ за последните 4 години. „Това е една от най-фундаменталните реформи в образователната система“, допълни той по време на дискусията, в която се включиха директори, учители и родители от „Монтесори“ детски градини и училища. Те коментираха от своя гледна точка предизвикателствата в прехода от традиционните методи за обучение и възпитание към алтернативните.

„Учениците не просто научават урока и придобиват знания, но чрез метода „Монтесори“ те вече могат да ги прилагат на практика“, сподели своя опит директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Таня Николова.

„Въпросите, които стоят пред нас, са свързани с промяна на съзнанието и подхода към децата. Да им повярваме, че може да са самостоятелни, като се обличат, сервират или режат с нож“, даде за пример Стефан Стоянов. „Когато им делегираме права, в 90% от случаите имаме успех, осланяйки се на много търпение и разбиране.

По време на днешната дискусия бяха връчени общо 25 удостоверения на педагози от Пловдив, които успешно са завършили курсове към НБУ за въвеждане на „Монтесори“ педагогиката в работата с деца 3-6 години и за работа с ученици в 1-4 клас. Специалистите от ДЯ „Палечка“ от район „Северен“ получиха своите сертификати за завършили курса за въвеждане на метода на Монтесори за деца в яслена възраст.
Община Пловдив е първата община, която въведе обучение по метода на Мария Монтесори в публични детски градини. След тригодишния период на изпълнение на програмата, методът е въведен в седем детски градини, 2 училища и 1 детска ясла. От началото на календарната 2020 г. предстои въвеждането му във втора ясла, като екипът е преминал специализирано обучение и предстои създаването на Монтесори среда в пространствата на групите.

Към настоящият момент общият брой на обхванатите деца е 1234 или:
– В детски градини, 39 групи или 1136 деца
– В училища – 3 паралелки или 58 деца
– В детски ясли – 2 групи или 40 деца

През 2018 г. в изпълнение на програмата за въвеждане на метода „Монтесори“ в общинските детски градини, Община Пловдив сключи договор с доц. д-р Елена Събева, ръководител катедра „Предучилищна педагогика ПУ „Паисий Хилендарски“ за извършване на проучване на аспектите на въздействие на метода „Монтесори“ върху участниците в предучилищното образование /деца, учители, родители/.
Основните изводи в доклада са:

– Методите на Монтесори повлияват позитивно върху всички участници в образователния процес – деца, учители и родители.
– Като алтернативен модел за предучилищно образование, преобразува цялостно образователната среда.
– Родителите са по – мотивирани и педагогически информирани партньори на общуване.
– Учителите са педагогически по-наблюдателни и креативни, работещи с индивидуалния темп на развитие на детето.
– Децата са искащи да знаят, да пробват и експериментират, щастливи, че могат да се справят сами.

109 total views, 109 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!