BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Стоянов: Дистанционното обучение не е технология, а нов начин на преподаване

Общността на Google Educator Group Plovdiv отличи най-добрите в онлайн обучението и обяви конкурс за догодина

Учителите и директорите, които по време на дистанционното обучение значително помогнаха за организацията на работа и за дигитализацията на пловдивските училища, днес бяха отличени на специална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в присъствието на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Събитието бе организирано от общността на Google Educator Group Plovdiv и Община Пловдив.

 „Дистанционното обучение не е технология, а нов начин на преподаване. Вече не е проблем да се свържем с 20 деца едновременно, а как да направим онлайн съдържание и да реализираме проектно базирано обучение. Истинското дистанционно обучение са уроците и ресурсите, които се споделят във виртуалната класна стая“. Това заяви по време на награждаването Стефан Стоянов. Той припомни, че преди три години, когато е дал старт на проекта за облачните класни стаи, на много преподаватели и директори им е било трудно да повярват, че това е бъдещето. „Ако не беше възникнала кризата, дори и в следващите 2 г. нямаше да достигнем 30 000 акаунта и 8000 виртуални класни стаи, които имаме днес в Пловдив. Направихте много бързо ресурси, които да се ползват от всички. Това е истинският учител – прави нещо добро и го споделя”, коментира още зам.-кметът. По думите му пловдивският опит е помогнал на стотици учители от цялата страна да повярват, че има смисъл да се подготвят за онлайн работа с децата.

Той съобщи също, че от есента още 4 пловдивски основни училища въвеждат системата 1:1, която ще замести тетрадките и учебниците и децата ще учат от своите персонални устройства. Новите училища са  ОУ „Христо Г. Данов”, ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Алеко Константинов” и с тях броят им става общо 9.

Сред  наградените учителите са: Гергана Стефанова, Надежда Цанкова, Велислава Гоцова, Дафинка Русинова от ЕГ „Иван Вазов”, Калина Иванова, Десислава Минкова и Станислава Стоянова от ОУ „Яне Сандански”, Евелина Раднева, Величка Караджова и Цветелина Пацева от СУ „Черноризец Храбър”, Георги Стоев от ОУ „Любен Каравелов”, Светослава Шишиньова и Михаела Стоенчева от ПГХТТ, Биляна Вълева от ОУ „Екзарх Антим I”, Милена Симеонова от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Георги Сивриев от СУ „Никола Вапцаров”, Петя Петрова от ЧДГ „Андерсен”.

Наградените директорите са: Вихра Ерамян (ЕГ „Иван Вазов”), Екатерина Василева (ОУ „Екзарх Антим I”), д-р Маргарита Бозова (ОУ „Яне Сандански”), инж. Людмила Ганчева (ПГХТТ), Радка Ватева (СУ „Черноризец Храбър”), Таня Николова (СУ „Св. св. Кирил и Методий”), Славка Щерева (СУ „Любен Каравелов”), Елена Александрова (СУ „Никола Вапцаров”), Гергана Аврамова  (СУ „Христо Г. Данов”).

 Най-добрият училищен екип в работата с облачните технологии е този на ЕГ „Иван Вазов“, която първа въведе системата 1:1 и стана първото референтно Гугъл училище в България. Наградата получиха директорката Вихра Ерамян и Мария Атанасова, която бе отличена и за цялостната си работа по създаването на ресурси и съавторството й в националните насоки за оценяване в електронна среда. Признание за създадените от тях електронни ресурси получиха и Станислава Долапчиева и Иван Петров от Центъра за творческо обучение.

Лидерът на общността Елена Вързилова обяви, че през есента стартират конкурс за учители и директори с най-високи постижения в облачните технологии. Той ще върви до юли догодина и ще бъде в три категории: взаимопомощ, взаимодействие, възможности. Тя обясни, че по време на месеците на дистанционно обучение Google Educator Group в Пловдив мобилизира своите сертифицирани учители. Елена Вързилова от ЕГ „Иван Вазов” е една от преподавателите с най-голям опит и е сред обучителите, които имат сертификат от Гугъл.  Към момента сертифицираните преподаватели в Пловдив са около 900. Те използват в своята преподавателска работа инструментите на платформата на Гугъл за образование G-Suite. В Ютуб канала в подкрепа на учителите са качени стотици видеа. Те са създадени само за една седмица от трейнърите в помощ на онлайн обучението. Стотици учители и директори са се включили и в уебинарите, организирани в партньорство с Община Пловдив и Центъра за творческо обучение.

58 total views, 58 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!