BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световна компания чисти безвъзмездно паметника на Съединението

pametnik_saedinenie_1  pametnik_saedinenie_5

За първи път паметникът на Съединението се мие по нова екологична технология. Почистването се извършва абсолютно безвъзмездно от германската фирма „Керхер“ като дар за пловдивчани по случай 135-ата годишнина от Съединението на България и празника на града.

„Радваме се, че водеща световна компания проявява отношение към един от най-значимите символи на Пловдив. Приветстваме инициативата и оказваме пълна подкрепа. Осигуряваме цистерна с необходимото количество вода, а колегите от „Градини и паркове“ предоставиха автовишката“, коментира директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев, който също беше на площад „Съединение“ при старта на акцията. Той припомни, че по традиция досега монументът се миеше с шампоан и вода в навечерието на 6 септември от екип на предприятието.

„Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания“, обясни Христо Мамаров от управлението на „Керхер“ в България.

Александър Тодоров от пловдивския клон на компанията допълни, че по същата технология са почистени над 100 културно-исторически паметници по целия свят – от статуята на Христос в Рио де Жанейро до Бранденбургската врата в Берлин и площад „Свети Петър“ във Ватикана.

След Докторския паметник в София, който бе почистен безвъзмездно миналата година, скулптурата в Пловдив е вторият обект в България, който печели вниманието на германската фирма. От „Керхер“ изказаха благодарност към кмета Здравко Димитров, че е откликнал на желанието им да допринесат със своите сили за празника, както и за оказаната от „Чистота“ подкрепа.

Очаква се утре до обяд да приключи почистването както на монумента, така и на целия площад.

139 total views, 139 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!