BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почти без пътници се движат междуградските и градските автобуси в Пловдив

inspekcya_transport_coronavirus (5)

Полупразни междуградски автобуси пътуват от и за Пловдив. Това установи при днешната си проверка заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов. Заедно с директора на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков те посетиха две от автогарите в града – „Юг“ и „Родопи“.

В автобусите имаше между 4-10 пътника при капацитет 56. В един от курсовете сутринта от Кричим и Перущица – имаше 4 пътника, толкова тръгнаха за Пещера и Карлово, 6 – за Стамболийски и 9 – за Пазарджик. Днес от София са пристигнали само 3 пътника, а в предишните дни, когато все още не беше обявено извънредното положение в страната – на всеки курс са идвали по 30 човека.

Чакащите и по двете автогари бяха не повече от 10. Кафенетата не работеха.

„Установихме, че предписанията се спазват, както за превозните средства, така и за пространствата в самите гари – те се дезинфекцират и се следи стриктно да няма струпване на хора. Служителите им носят лични предпазни средства“, уточни Тодор Чонов.

На всеки един от пътниците, които пристигат, се мери температурата. До момента няма пътник с висока температура. Ако такъв бъде установен, то има обособени стаи, където да бъде изолиран от останалите, обясниха управителите и на двете автогари.

Те се оплакаха, че толкова малко пътници никога не е имало, дори и по време на коледно-новогодишните празници. С всеки изминал ден пътуващите все повече намаляват, което води до спиране на определени междуградски курсове.

Дезинфекция на автобусите и гарите се извършва съгласно инструкциите на РЗИ по 4 пъти на ден. Следи се, ако има повече пътници, то те да сядат шахматно и през ред.

Същата ситуация е и в градския транспорт на Пловдив – на една от най-оживените по принцип спирки – тази на Централна гара сега се качват по двама пътника в автобус. По различните линии, които минават през тази централна градска част, се забелязаха не повече от 5 до максимум 6 човека в превозно средство. Шофьорите и кондукторите носят маски и ръкавици, както е по предписание.

Разписанието на линиите на масовия градски транспорт е редовен от 05:00 до 09:00 и от 16:00 до 19:00 часа през деня. В останалото време от 09:00 до 16:00 часа автобусите се движат по неделен, разреден график, но дори и при този по-малък брой превозни средства не се наблюдава струпване на хора. Отменено е и заплащане на почасовото паркиране в „Синя зона“.

92 total views, 92 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!