BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подписват договора за отварянето на археологията в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) в четвъртък

2 7

Община Пловдив финализира преговорите с представителите на собствениците от „СС Пропърти“ ООД и археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) ще бъдат отворени за пловдивчани и гости на града.

Това ще стане факт след подписването на договора между Община Пловдив, представлявана от Кмета Здравко Димитров и съдружниците във фирма  „СС Пропърти“ ООД –  г-н  Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, което ще се случи на официална церемония в четвъртък, 25 февруари 2021 г. в 14.00 часа в Заседателната зала  на Община Пловдив, пл. Стефан Стамболов 1. На церемонията ще присъстват още заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал – голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките- тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи , каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата. Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кутова.

СНИМКИ:„СС Пропърти“ ООД

82 total views, 82 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!