BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“

Община Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната и ще подпомогне грижата за най-уязвимите слоеве от обществото. Средствата са осигурени по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“.  Това съобщи директорът на Дирекция „Социални дейности“ в общината Веселина Ботева.  Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. Също така ще бъдат назначени социални асистенти, които да закупуват и доставят храна и медикаменти на възрастни над 65 години и хора с увреждания, както и за доставка на топъл обяд за пенсионери с ниски доходи.

По предварителни данни това ще позволи проектът „Патронажна грижа“ да обхване още 100 души. По време на извънредното положение община Пловдив е създала организация и има възможност да поеме поне 1500 нуждаещи се от доставка вкъщи на храна и лекарства, за да не излизат от домовете си. Те ще се ползват и от услугата да им се плащат и битовите сметки, както и при заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

Закупуването на храни и лекарства, както и комуналните разходи се извършват със средства на хората в нужда, а не са социална помощ от общината. Тя ще осигури лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за новоназначените помощници, допълни Ботева.

До този момент от патронажна грижа в града се възползват над 400 човека, за които се грижат 56 служители. 103 лица са заявили нужда, а тепърва ще се приемат и нови заявки чрез Районните кметства.

186 total views, 186 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!