BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив отбелязва Европейската седмица на мобилността със серия от събития

Европейска седмица на мобилността 16 (5)

Официалният старт на кампанията бе даден с безплатен пешеходен тур из културно-историческите забележителности в града

С безплатна обиколка сред обектите в Стария град официално започна Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) в Пловдив. В рамките на 16.09 до 22.09 в града ще се проведат серия организирани мероприятия във връзка с отбелязването на ЕСМ 2020, а на 23.09 ще се състои закриващото събитие на кампанията.

Европейската комисия е определила тазгодишната кампания „Чиста мобилност за всички“  да се проведе под мотото „Избери как да се придвижваш“. Местен координатор е Дирекция „Екология и управление на отпадъците“, които за осма година подкрепят европейската инициатива.

Откриващото събитие се състоя днес с безплатен пешеходен тур „Крачка по крачка за здраве и познание“ по инициатива на ОИ „Старинен Пловдив“. В продължение на час професионален екскурзовод запознаваше любопитни пловдивчани с пластовете история на културно-историческите обекти в Стария град. Турът е с начален час 16:00 часа, а стартова локация е бариерата на ул. „Съборна“. Той не включва посещение вътре в обектите и се провежда при максимално допустими до 15 човека. От екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ уверяват, че при интерес от страна на посетителите ще бъдат проведени и допълнителни обиколки от 17:00 до 18:00 часа.

“Това е една инициатива, която дава възможност на хората да се раздвижат и същевременно да опознаят и да се докоснат до историята на града“, коментира директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Общинският институт се включва в Европейската седмица на мобилността с още едно голямо събитие, което също ще се проведе в периода 16 – 20 септември. Инициативата е под надслов „Бъди активен с нас“ и предлага безплатна гимнастика на открито. Всеки ден от 9:30 на автентичния Римски стадион пловдивчани могат да се включат във фитнес тренировките на фона на археологическите богатства на Пловдив.

„Тренировките се провеждат с едни от най-добрите треньори в Пловдив и включват боди фит, пилатес и зумба“, коментира ръководителят на отдел „Културна политика и информационно обслужване“, ОИ „Старинен Пловдив“ Донка Налбантова.

По думите й тренировките под открито небе са гъвкава, модерна и интересна форма, способна да привлече младите хора и да ги мотивира да бъдат физически активни.

По-рано днес бе проведен и „Ден на отворените врати в автоматичния измервателен пункт за качеството на атмосферния въздух „Каменица” на територията на Община Пловдив“. Пунктът бе посетен от над 120 граждани и ученици, а експерти демонстрираха как се извършва мониторингът на атмосферния въздух в града. Събитието се организира в сътрудничество на Община Пловдив с Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

Организираните мероприятия по повод Европейската седмица на мобилността продължават и през следващите дни и ще се състоят, както следва:

–          17.09 (четвъртък) в 10:30 часа – Спортно ходене на Гребен канал Пловдив. Инициативата е на ОП „Жилфонд“ и в нея ще се включат служители от общинското предприятие.

–          18.09 (петък) в 8:30 часа – Организиран пешеходен преход до върха на хълм „Бунарджик“. Изкачването е по идея на Пловдивски общински инспекторат.

–          23.09 (сряда) в 17:00 часа – закриващото събитие на ЕСМ – колоездачна обиколка на Гребен канал Пловдив по инициатива на ОП „Общинска охрана“.

Община Пловдив приканва гражданите да се включат в инициативите!

Европейска седмица на мобилността 16 (3) Европейска седмица на мобилността 16 (7)
Европейска седмица на мобилността 16 (9) Европейска седмица на мобилността 16 (10)
Европейска седмица на мобилността 16 (8) Европейска седмица на мобилността 16 (6)

48 total views, 48 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!