BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петият Народен събор в „Лаута” завладя с магията на българския фолклор

21.09.2020

Петият Народен събор в „Лаута” завладя с магията на българския фолклор

Автентичният български фолклор събра участници и гости от цялата страна на петото издание на „Народен събор Пловдив”, който се проведе през уикенда в парк „Лаута”. Фестивалът протече при голям интерес и с много настроение, отчетоха символичният домакин на събитието – кметът на „Тракия” Костадин Димитров и организаторите от фирма „Ясмина”.

„През годините положихме много усилия да направим така, че „Лаута” да стане притегателно място за хората – за разходки и спорт, за лични тържества и събития. В парка своето място намери и „Народен събор Пловдив”, чието пето издание отново завладя с магията на фолклора и с българския дух”, сподели кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Той отправи своите благодарности за съдействието на служителите от ОД на МВР – Пловдив, на общинските предприятия „ОКТ”, „Общинска охрана”, „Градини и паркове”, „Чистота”, на РД Студио за дезинфектаторните машини, на комитетите „Родолюбие” и „Традиция” и на всички, които допринесоха за организацията и провеждането на събитието.

През двата фестивални дни на трите сцени се представиха самодейни и професионални състави и оркестри от всички краища на страната, а майстори показаха, че българските занаяти са живи. Част от фестивалната програма бяха училище по народни инструменти, изложби на старинни оръжия и възстановки, концерти и много други. В хоротеката се включиха над 500 човека, които показаха над 100 различни народни танци. За първи път в събора взеха участие от Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“.

„Участниците и гостите на събора показаха, че българският дух е жив. Посетителите в парк „Лаута” бяха обединени от любовта и преклонението пред фолклора ни”, заяви организаторът Димитър Михов.

Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културни събития 2020.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!