BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отложиха преброяването на населението 2021 за периода септември – октомври

Census2021_1

Преброяването на населението през 2021 година, което трябваше да стартира през март, ще се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври. Това оповестиха от Националния статистически институт, като се позoваха на решение на Министерския съвет, който прие на свое заседание преброяването на населението и жилищния фонд в Република България да започне 7 септември 2021 г. и да приключи на 3 октомври 2021 година.

Първоначално от НСИ бяха обявили старт на кампанията в края на месец март и финал в края на април, но обстановката отложи преброяването, тъй като дейността изисква директен контакт с лицата и посещение на домакинствата и жилищата.

От статистическия институт имаха и готов резервен вариант, при който не се предвижда посещение от преброител на място, а трябваше да се проведе само с  попълване на електронна преброителна карта, но и той се оказа неприложим заради COVID-пандемията.

Старта на електронната кампания по интернет е обявен за 0.00 часа на 7 септември 2021 г., като ще продължи до 24.00 часа на 17 септември 2021 година.

Преброяването чрез посещение на преброител на домакинствата, сградите и жилищата ще се извърши от 8.00 часа на 18 септември 2021 г. до 20.00 часа на 3 октомври 2021 година.

Всички данни за населението и жилищния фонд, събрани по време на най-мащабното статистическо изследване, ще се отнасят към 0.00 часа на 7 септември 2021 г., което е т.нар. критичен момент на преброяването и ще се броят не по постоянен или настоящ адрес, а по метода на „обичайно пребиваване“. При категоричен отказ от участие в преброяването ще бъдат налагани санкции в размер на 160 лева.

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България е част от най-голямото и изчерпателно статистическо изследване през настоящата 2021 г. в целия Европейски съюз.

17 total views, 17 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!