BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОП „Чистота“ засилва мерките срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци

proverki_otpadaci_1 proverki_otpadaci_5

В търговски обекти на територията на Пловдив започват проверки дали имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране  на отпадъци.  Инициативата е на директора ОП „Чистота“ Николай Георгиев и ще се осъществява със съдействието на Общинския инспекторат и районните кметства.

„Разположените в града различни видове съдове за смет са предназначени само за домакинствата. Фирмите трябва да имат изградена система за управление на отпадъците, но много от тях, особено търговски обекти, изхвърлят кашони и друг амбалаж в контейнерите за смесен битов отпадък или около тях“, коментира Георгиев.

По думите му според Общинската наредба за управление на отпадъците е допустимо търговски обекти да използват и цветните съдове за разделно събиране, но само когато  генерираното количество на отпадъците от опаковки не е твърде голямо и се изхвърля непосредствено преди обслужването на контейнерите.

В районите „Централен“ и „Тракия“ вече се прилага система за събиране на кашони от търговски обекти, като всеки работен ден специализиран автомобил събира в определен час опаковките от търговски обекти.

„Едва ли на някого са приятни и честите гледки с натрупани камари стара покъщнина край контейнерите. Сметовозите не могат да ги вдигнат, ангажираме допълнителна техника и екипи. Разделното събиране пък не означава да захвърлим кашона до жълтия контейнер, а да го сгънем и да го поставим вътре“, каза директорът на „Чистота“.

Николай Георгиев напомни, че в базата на общинското предприятие – ул. „Даме Груев“ 64 А, има специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. На същия адрес са разположени и контейнери тип „лодка“ за строителни отпадъци от домашни ремонти. „Лодки“ има на още 3 места в града – на ул. „Странджа“ 1 в район „Централен“, ул. „Еледжик“ 11 в район „Северен“ и ул. „Дивна“ 1 в район „Западен“.

Всяко изхвърляне на отпадъци извън разрешените места подлежи на санкции – за физически лица глобите са от 300 до 1000 лв., а за еднолични търговци или юридически лица – от  1400 до 4000 лв. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

„Не искаме да глобяваме, а градът да е чист. Ако имате отпадък, който не сте наясно къде да изхвърлите или нямате възможност да го направите сами, обадете ни се – ще ви посъветваме и ще ви помогнем“, призова Николай Георгиев.

„Горещият“ телефон на ОП „Чистота“ е 032/675 817.

68 total views, 68 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!