BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинският кризисен щаб: „Собствениците на магазини и домоуправителите да дезинфекцират редовно обектите, за които отговарят“

дезинфекция

Общинският кризисен щаб напомня на собствениците на магазини, че трябва редовно да дезинфекцират обектите, като обърнат сериозно внимание на повърхностите, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности. Критичните точки подлежат на ежедневна дезинфекция. При наличие на потвърдени случаи на COVID-19 в населеното място честотата на дезинфекционните мероприятия трябва да се увеличи, като в зависимост от обектите тя може да варира от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час или след всеки курс.

Указанията са урегулирани в АЛГОРИТЪМ НА ДЕЗИНФЕКЦИОННИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ В ОБЕКТИ С ОБЩЕСТВЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ В УСЛОВИЯТА НА ЕПИДЕМИЧНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА COVID-19, който е разработен от Националния център за заразни и паразитни болест към Министерство на здравеопазването. Начините и механизмите за дезинфекциране са подробно описани и са задължителни за спазване и са разпространени от РЗИ – Пловдив.

Предписанията се отнасят и за големите търговски вериги, и за кварталните магазини, които стриктно трябва да ги спазват с оглед ограничаване разпространението на вируса COVID 19. Служителите в магазините също трябва да носят лични предпазни средства с оглед ограничаване разпространението на вируса.

„Особено внимание обръщаме на това дали се спазва ограничението и правилата за влизане и чакане в магазина – в малките магазини по един или двама човека, а в по-големите, колкото са определили съгласно правилата“, обясни кметът Здравко Димитров.

Особено внимание по отношение на дезинфекцията трябва да обърнат и домоуправителите на по-големите жилищни блокове, където има голям брой хора. Те трябва съблюдават за почистването и третирането със съответните препарати повърхностите, до които живущите имат най-голям досег.

Препоръчително е използването на алкохолни дезинфектанти (съдържащи етанол, пропанол, изопропанол или комбицинации с тях) под формата на спрей, които са готови за употреба. Дезинфекцията може да става чрез забърсване с кърпа/моп или чрез опръскване.

Ето и пълните указания, както и директен линк за Алгоритъма: https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=563:covid-19-desinfection-08032020&lang=bg

13 total views, 13 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!