BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Националния празник Регионален исторически музей– Пловдив ще работи с две от своите експозиции

Vyzrajdane (1) Vyzrajdane (6)

На 3-ти март 2021 година отбелязваме 143 години от Освобождението на България! На Националния празник Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции – „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще приемат посетители от 9.00 до 17.00 часа.

На 3 март особено интересно и тематично свързано е посещението на експозиция „Българско възраждане” в Старинен Пловдив. Подредена в една от най-емблематичните и красиви възрожденски къщи по Трихълмието, експозицията проследява историята на градa от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало под тепетата – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, чиято кулминация е Руско-турската освободителна война и подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор. Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването. Поради необходимостта от спазване на дистанция е възможно да се наложи да изчакате своя ред на входа, а посетители без маски няма да бъдат допускани в обектите.

Vyzrajdane (3) Vyzrajdane (2)

28 total views, 28 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!