BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Здравко Димитров и председателят на БАН откриха първия по рода си в България център по мехатроника и нанотехнологии

1 (4)Кметът Здравко Димитров и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откриха първия по рода си в България Изследователски център по мехатроника и нанотехнологии. Той се реализира от Централната лаборатория по приложна физика към БАН в Пловдив.  Оборудването е на обща стойност 5,5 млн. лв. и се използва за разработване и изследване на нови функционални материали (включително наноструктурирани и с наноразмери) и за създаване на съвременни екологично чисти технологии за тяхното получаване.

Изследователският център се състои от Чиста стая клас 100 000 с два комплекса – Технологичен и Изследователски. Те са снабдени с модерно оборудване и иновативни продукти за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията. Работата на центъра е насочен към създаване на нови материали за модификация на повърхности. Изделията са приложими в много области на индустрията, сред които машиностроене, самолетостроене и автомобилостроене. Създадените покрития намират приложение и в медицината, ортопедията и покриване на стентове. Това разясни в презентацията си доц. Лиляна Колаклиева, която е зам. – директор на Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив.

Пловдивският център е пример за синергията на наука, производство и бизнес. Негови клиенти са над 30 български и международни компании. Апаратурата в двата комплекса на Чистата стая позволява надграждане с допълнителни високотехнологични модули, което дава възможност за непрекъснато подобряване на функционалността на създадената до момента научноизследователска инфраструктура, обясни ръководителят на центъра проф. Румен Каканаков. Част от оборудването е изцяло изработено тук  – проектите са на Централната лаборатория по приложна физика, а реализацията е направена от пловдивски компании.  Изграждането на Изследователския център обхваща периода 2007 –2020 г. и е резултат от няколко проекта като последният от тях, проект BG05M2OP001-1.001-0008 „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Бих искал да благодаря на Българската академия на науките, която развива приложна наука в полза на българската индустрия. Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България, в която работят стотици български и международни компании с над 74 хиляди работници и служители. Дори и в момент на криза компаниите се възстановяват, започнаха да наемат хора и да изнасят продукция. Научните центрове като този, който откриваме са важен мост между бизнеса и науката и правят българската икономика по-силна и конкурентоспособна“. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на откриването.

„Искам да поздравя колегите от Пловдив, че успяха в един кратък срок да направят нещо голямо. Тази лаборатория по приложна физика е пример как изследванията водят до иновации и се радвам, че това става именно в Пловдив. Показателен е фактът, че много компании са в контакт с нашата лаборатория. Впечатляващо е, че има чуждестранни фирми, които ни търсят за съвместна дейност. Това се случва рядко в България“, допълни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

47 total views, 47 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!