BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложбата „Звънът – миналото среща бъдещето“ в РЕМ – Пловдив

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ представя „ЗВЪНЪТ – МИНАЛОТО СРЕЩА БЪДЕЩЕТО“
изложба на Община Велико Търново и Институт по математика и информатика при БАН

kambanata

Изложбата е осъществена след проучване, проведено по инициатива на Общината и със съдействието на Института по математика и информатика към БАН. Предмет на това изследване са главно камбани в региона на Велико Търново, като ИМИ-БАН съдейства, осигурявайки дигитални обекти от мултимедийния си фонд BellKnow. Причината за избора на камбанния звън е, че той има съществено място в европейската цивилизация и култура. В миналото, а и днес, на Стария континент камбаните са оповестявали и оповестяват добро и лошо.

Изложбата е създадена във връзка с честванията за 110-годишнината от Независимостта на България в град Велико Търново и на Европейските дни на културното наследство през 2018 г. За първи път е изложена в историческата крепост Царевец в рамките на европейската инициатива „Нека първият им звън изрече думата „мир“.

Можете да видите изложбата „Звънът – миналото среща бъдещето“ в салона на РЕМ – Пловдив до 15 март 2021 г.

29 total views, 29 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!