BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Златен ключ” – Пловдив 2020: Френски шансони, настроение и много талант превзеха южната тераса на Дома на културата

В първата вечер на фестивала пяха лауреати от предишни години, млади певци от „Арт Войс Център“ и звездния дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли

На 13 юли започна 17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2020. Поради противоепидемичната обстановка, събитието тази година се провежда на южната тераса на ДК „Борис Христов”.

В духа на създадената традиция, водещи на първия концерт бяха Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив и Владислав Севов. „Всяко зло за добро“- така определи ситуацията Фани Брадинска, която сподели, че традиционните дати на фестивала се преместиха, но така пък той ще съвпадне с  Националния празник на  Франция, когато е втората вечер от „Златен ключ“. Тя изказа огромни благодарности към екипа на Дома на културата „Борис Христов“, на многобройните партньори и спомоществователи и най-вече на Община Пловдив, която неотменно застава зад всяко издание на фестивала.

Сред гостите на откриването бяха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф.д-р Мариана Мурджева, Севдалин Божиков и много приятели и почитатели на френските шансони.

17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2020 бе открито от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и гостите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на Алианс Франсез България, на основателя на фестивала г-н Бернар Руо, на Теофана Брадинска за всичко, което правят за промотирането на Пловдив във Франция и по света.

„Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате и тази толкова важна мисия – да възпитавате младите хора в любов към музиката, да разширявате мирогледа им за света и  да пренасяте красотата и богатството на френската култура“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В откриващата вечер на „Златен ключ“ 2020 участваха лауреати от предишни години, както и млади певци, току-що изкушени от шансона от школата за таланти „Арт Войс Център“ с ръководител Руми Иванова. Тази година фестивалът привлече и  впечатляващи гости  –  младият звезден дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли, лауреати на супер популярното във Франция песенно риалити Graines de talents.

Първата вечер започна традиционно с химна на фестивала Champs Elysees в изпълнение на Jessandwest и пловдивчанката, също печелила престижни песенни конкурси у нас и по света, лауреат и на нашия фестивал –  Ивана Муцкова.

Цяла група талантливи изпълнители от прочутия вече „Арт Войс център“ на Руми Иванова пяха на френски.  Първата песен бе „Последен танц“ (Dernière Danse). Това е хитът, с който нашумя съвременната френска звезда Индила. Песента бе изпълнена 10-годишната Виктория Илиева.

Следващата песен La vie en rose –емблема на Едит Пиаф, но и въобще на шансона, на Франция, на любовта, хит с безброй интерпретации, бе представена с нов аранжимент на Руми Иванова и изпълнена от нейната тринайсетгодишна възпитаничка Аглея Канева, на 13 г.

Още една песен – визитка „ La bohème“ на Азнавур  – спомен за златните времена на Монмартр със  съвременни музикални краски, добавени от Руми Иванова, публиката чу в изпълнение на Кристиян Павлов, на 15 г.

Позната и награждавана в предишни издания на „Златен ключ“ Надежда Димова изпълни песента на Lara Fabian- « J’y crois encore »  и „Простете ми тази детска прищявка!“ ( Pardonne-moi ce caprice d’enfant) –  любимата песен на Мирей Матийо.

Още едно от дарованията на Арт войс център Ива Ичевска, носителка на дълга поредица конкурсни отличия, както от престижни национални фестивали, така и от конкурси във Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Съединените щати изпя песните Une vie d’amour” – Aznavour  и Je me souviens.

Още една позната на фестивала изпълнителка, която спечели Голямата награда през 2016 година и от тогава гостува на всяко издание Марина Спасова изпя 2 любими свои песни – “La vie en rose” на  Edith Piaff  и „ On ira » на Заз.

Една от фестивалните фаворитки в поредица от издания Ивана Муцкова ,  лауреат на много международни конкурси, която стана национално популярна и с успеха си в телевизионното риалити „Гласът на България“ изненада и просълзи публиката с две свои великолепни изпълнения.

От няколко издания фестивалът „Златен ключ“ няма конкурсен характер и не се връчват отличия, но в края на първата вечер всички участници бяха удостоени  с почетни дипломи, като веществен спомен от участието си в 17-ия „Златен ключ“.

Концертът завърши с изпълнение на гостите от Франция,  дуетът Jessandwest., които тази вечер точно в Деня на Бастилията, Национален празник на Франция ще изнесат гала-рецитал на същото място – южната тераса на ДК „Борис Христов“. Началото отново е в 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и отстояние от 1.5 метра на столчетата за сядане.

63 total views, 63 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!