BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравко Йончев открива изложба живопис навръх рождения си ден

покана

На рождения си ден, 25 септември, в 18 часа, именитият пловдивчанин Здравко Йончев открива изложба -живопис в галерия САВОВ.

Здравко Йончев е от поколението на големите пловдивски художници, които оставят дълбоки следи и имат трайно присъствие в българското изкуство. Носител е на почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията му в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон – Великобритания, Вартбург и Хановер – Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк – САЩ, Рим – Италия и много други.

Картините му носят поезия, разказ, закачка, пътуване, движение, дори вихър, дълбока философия и творческа провокация.

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в гр.Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в Пловдив – „Лукас“ –притегателен център и място за срещи на художници и артисти в Стария град.

През годините се е изявявал като илюстратор, оформител на книги, карикатурист. Любопитен факт в биографията му е, че освен известен художник, той е бил дългогодишен говорител в Радио Пловдив. В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията му в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон – Великобритания, Вартбург и Хановер – Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк – САЩ, Рим – Италия, и много други.

ПЕТЪК, 25 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ОТ 18:00 Ч. ДО 21:30 Ч.

Изложба живопис на Здравко Йончев

Art club & gallery SAVOV

35 total views, 35 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!