BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравко Димитров: Поискахме подкрепа от народните представители за възстановяване на Белодробна болница

shtab_deputati_16.03.2020 (8)

На среща с народните представители от всички политически сили от Пловдив и областта поискахме подкрепа за възстановяването на бившата Белодробна болница. Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на онлайн брифинг, който беше излъчен във фейсбук страницата на Община Пловдив. По думите му на този етап има определени болници, които ще приемат болните, но ако епидемията се разрасне, ще са необходими допълнителни легла. Предстои да бъде направена количествено-стойностна сметка за ремонта и оборудването.

С депутатите коментирахме и спешната необходимост от създаване на специализирана лаборатория за тестове на коронавирус, съобщи още кметът Здравко Димитров. В момента такива има в София, Стара Загора и Варна, но техният капацитет е недостатъчен. Пловдив се нуждае от своя вирусологична лаборатория. Това е била позицията и на ректора на Медицинския университет-Пловдив. проф. д-р Мариана Мурджева, която също е участвала в срещата с депутатите.

На брифинга стана ясно още, че Общинският кризисен щаб е отчел необходимостта от закупуване на 30 дихателни апарата заедно с реанимационни легла и апаратура. Те са необходими за общинските болници, но най-вероятно няма да бъдат закупени наведнъж, подчерта кметът.

Общинският кризисен щаб очаква и първите доставки на маски, дезинфектанти и лични предпазни облекла за общинските здравни заведения.

По-рано днес с решение на Общинския кризисен щаб за промяна графика на движение на градския транспорт, които влизат в сила от утре. От 5 до 9 часа и от 16 до 19 часа автобусите ще се движат с делнично разписание. През останалото време – неделно разписание. „Синята зона“ от утре до 29 март включително ще бъде безплатна.

„За да се намали паниката в града, е добре, ако някои от хранителните магазини минат на денонощен режим на работа“, коментира още кмета.

Към Общинския кризисен щаб като негов член се присъединява ген.-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специални операции. Той ще подпомага работата на щаба с опит си от мисии в кризисни райони.

„Призовавам гражданите да бъдат спокойни. Да изпълняват всички предпазни мерки, да избягват местата със струпване на хора, да бъдат отговорни към себе си и своите близки. Здравните работници изпълняват добросъвестно задълженията си и ние сме им благодарни за техните усилия“, заяви в заключение кметът Здравко Димитров.

31 total views, 31 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!