BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

Регионално сдружение за управление на отпадъците – Пловдив проведе днес заседание под председателството на кмета Здравко Димитров. На него беше представен доклад за неплатените към 31.12.2020 г. обезпечения и отчисления по Закона за управление на отпадъците от ползвателите на регионалното депо в с. Цалапица. Управлението и стопанисването на сметището е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на друга община – „Родопи“. Преди година кметът на Пловдив в качеството си на председател на регионалното сдружение предприе мерки за събиране на неизплатените задължения на общините, заради които санкции като управляваща община, търпи Пловдив. В регионалното сдружение за управление на отпадъците са включени 9 общини, но санкциите на РИОСВ за забавените такси заплашват Пловдив като оператор на сметището.

По време на днешното заседание стана ясно, че най-големият длъжник – Стамболийски в рамките на март ще изплати дължимото. Община Родопи също има готовност да плати частично дълга си. Останалите общини нямат неплатени обезпечения и отчисления.

По предложение на кмета Здравко Димитров на днешното заседание беше обсъдена възможността за създаване на общ фонд, в който да участват всички девет общини. Целта е тези средства да се инвестират в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

„Необходимо е да сме солидарни и да гледаме напред в годините, защото в противен случай скоро има опасност да останем без места за депониране“, коментира кметът и призова своите колеги да бъдат солидарни и да подкрепят създаването на фонда. Той припомни, че ако сметището при Цалапица бъде затворено и подготвено за рекултивиране, целият битов отпадък на Пловдив ще трябва да се извозва в екозавода в Шишманци. Такова решение все още не може да бъде приложено, защото съоръжението няма такъв капацитет.

В общото събрание на РСУО-Пловдив взеха Петър Минков, зам.-кмет на Община „Марица”, Петър Петров (зам.-кмет на Община Брезово), Венцислав Чавдаров (зам.-кмет на Община Раковски), Мария Витанова-Вълканова (кмет на Община Перущица), Атанас Балкански (кмет на Община Съединение), Атанас Калчев (кмет на Община Кричим), Теодора Вълканска (зам.-кмет на Община Стамболийски) и представител на Областния управител на Област Пловдив.

_DSC6650 _DSC6646 _DSC6645 _DSC6657 _DSC6644

76 total views, 76 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!