BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва фестивала „Пловдив – древен и вечен: история,етнология, култура и изкуство

Атрактивни възстановки, демонстрации на бойни умения на земя и от кон и много изненади очакват публиката в парк „Лаута“

 32 33

Над 170 участника от България и съседни балкански държави, преоблечени като римляни, траки, готи и българи ще пресъздадат моменти от живота, бита, битките и занаятите от различни периоди на Античност, Ранно и Късно Средновековие по време на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който започва в петък 25 септември и продължава до неделя – 27 септември. Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи. Ще има исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото наследство на земята, по която стъпваме. Това няма да е театрално представление, а истински възстановки, които ще въвличат и малки и големи в дебрите на историята.

Програмата на фестивала беше представена днес на специална пресконференция в парк Лаута, с участието на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кмета на район „Тракия“, част от участниците и пловдивски медии.

„Пловдив – древен и вечен” е един от младите фестивали от  Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже. Разнообразните дейности в програмата на фестивала, насочени към децата са чудесен начин те да бъдат въвлечени в различни възстановки от  историята му. И нещо много ценно, тъй като в Европа и навсякъде по света има подобни събития, те привличат много туристи. Вярвам, че с времето и когато се уталожат ограниченията свързани с пандемията, това ще се случи и у нас”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров отбеляза, че само за няколко седмици в парк Лаута се случиха поредица от събития, сред които Скул Рок Фест и Народен събор Пловдив. „Парк Лаута се превръща в център за различни и разнообразни фестивали и се радвам, че вече е притегателно място”, каза районният кмет Костадин Димитров.

Двамата участваха в кратък урок по стрелба с лък и хвърляне на копие на място в парк „Лаута“, където чуха и интересни истории за облеклото и оръжията на мъжете, живели по време на Средновековието.

На 25 септември, точно в 18 часа, облечени в  древните си одежди, участниците  ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион. Машината на времето ще се завърти най-напред пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов”. Там е предвиден ритуал по запалването на фестивалния огън. После шествието ще спре на Римския стадион. Там спектакълът ще премине в ръцете на гладиаторите. Техните битки ще превземат древната арена, а безпристрастен съдия ще бъде публиката по трибуните. Те ще станат свидетели и на спектакъла „Древногръцки бъркотии” на Паулина Гегова, Джована Галиарди и Веселина Костадинова.

Във второто издание на фестивала ще си дадат среща  представители на клубове за възстановки от цяла България, както и воини от чужбина. След официалното откриване на 25 септември древните бойци ще завладеят територии в парк Лаута. На 26-и от 10.30 до 20 ч. и 27 септември от 10 до 14 часа там ще се оформят лагери „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”, където ще бъдат представени автентични занаяти, бит и култура, ще има стрелба с лък и боравене на оръжия, обучения на деца. Ще видим римски граждани и матрони, гладиатори, роби, легионери, сурови средновековни воини, номади, боляри и деспоти, рицари и френски трубадури, всичко това под знамената на участващите групи за исторически възстановки от страната и чужбина, огласено от музика и съпроводено с танци.

„Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ се организира от сдружение „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града за 2020 година.

Вижте програмата!

32 total views, 32 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!