BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-кметът Илия Кирчев: ЕИБ предлага на Община Пловдив кредитна линия за инвестиции и инфраструктура

iliya_kirchev-990x767

Община Пловдив получи предложение от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 милиона лева за финансиране на големите проекти. До седмица предложението ще бъде публикувано на сайта на Община Пловдив. Това съобщи ресорният заместник-кмет Илия Кирчев. Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата – до 1%. Той подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Този финансов инструмент дава възможност парите ще се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите. Идеята е да се използва при реализация на големите инфраструктурни проекти.

Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, обясни зам.-кметът.

„Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, подчерта Илия Кирчев. Той поясни, че кредитната линия няма да отежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи – около 5%.

По думите му дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период. Ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме.

До края на седмицата ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г. Едва след като бъде утвърдено предложението на Общината, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.

122 total views, 122 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!