BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-кметът Анести Тимчев се срещна с роднини на възрастните хора с деменция

viber_изображение_2020-01-24_17-26-08

Община Пловдив разработва програма за съвместна работа в БЧК, за да подобри грижата за болните

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните. Това заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев  пред близки на настанените в Центъра за възрастни хора с деменция към КСУ „Свети Георги“.

Над 25 роднини се отзоваха на поканата му за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

Анести Тимчев допълни,   че в общите помещения  предстои поставянето на видеокамери. Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.

Стана ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствието на общопрактукуващ лекар, което да се грижи допълнително за болните.  Присъстващите споделиха, че срещата е била много ползотворна и решиха такива срещи да станат регулярни.

sreshta_rodnini_bolni_7sreshta_rodnini_bolni_6

51 total views, 51 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!