BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В навечерието на 8 март в Пловдив откриват изложба за делото на забележителните жени в чешката и словашката история

Плакат 5 март финал покана текст Чешките героини_Княгиня Людмила

На 5 март (петъксе открива любопитна изложба, която е обединена от темата за жената – вълнуваща, противоречива, почитана, успешна и белязала историята на Чехия и Словакия. Тя се осъществява по повод Международния ден на жената и е по инициатива на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на Чешки център в София. Поканата за гостуване на експозицията е от страна на Общински институт „Старинен Пловдив”, който ще Ви я представи  в Балабанова къща (дълбока зала) в периода 06 -31.03.2021 г.

Чешките героини са представени чрез илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст. Любопитното е, че те са показани през погледа на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова.

Изложбата, представена от Посолството на Словашката република в София е озаглавена „Първите жени” и представя житейските истории на известни словачки. Те са се реализирали като първи в различни области на обществения живот и влизат в историята. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в нашата история. В същото време се отразява приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност. Концепцията на проекта е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти.

Входът за откриването е само с покани. От 06.03.2021 г. изложбата в Балабанова къща е безплатна, работно време 09:00 – 17:30 ч., без почивен ден. Достъпът се осъществява при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

63 total views, 63 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!