Facebook

Триединство на Трихълмието

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев?

Или защо несъществуващ параклис се появи в разработките на проектанта за парцела край Понеделник пазара

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев, заел се с поредния проект за нова сграда върху археологията на Понеделник пазара? Този въпрос си зададоха мнозина наши редовни читатели, след като Под тепето фиксира кацнал на върха на Трихълмието параклис в публикуваните на сайта на „Розаимпекс” разработки за изменението на ПУП-а и работен проект за изграждане на културно-исторически и обществен център под Джамбаз тепе. Такъв храм, разбира се, на това място на хълма, не съществува. Но не и за арх. Добрев, който го е отбелязал в разработките си.

Вариантите това да се случи това са няколко. Или на проектанта му се е привидяло, докато е бил на парцела на Димитър Георгиев в последната една година. Или е времеви емигрант и се връща от бъдещето, когато на Джамбаз тепе някой някога си е построил параклис. Или пък директно вижда в него, в бъдещето. Може също да има много богато въображение и да е решил да обогати скиците, ей така, за разкош.

Съществува обаче и още един вариант, който изглежда най- правдоподобен. Проектът на арх. Добрев, възложен от Димитър Георгиев, да се движи паралелно с този на пловдивска митрополия и Георги Гергов за бившото Гръцко училище и прилежащите му територии. Както е известно, собственикът на панаира и областен лидер на БСП дари своите дялове от сградата на Гръцкото училище на Джамбаз тепе на най-голямата епархия у нас, която пък след това изкупи останалата част от имота. Гергов дари и парцел в съседство и се зарече, че там, той, лично, ще построи параклис. Е, случайно или не, мястото на въпросният парцел съвпада почти до съвършенство с мястото, на което в скиците на арх. Стефан Добрев е отбелязана несъществуващата иначе църква. Случайно или не, Георги Гергов и почти цялата градска организация на БСП присъстваха вчера на общественото обсъждане за бъдещето на терена на Димитър Георгиев, като видимо бяха на негова страна- Гергов аплодираше всяко изказване, което подкрепяше инвестиционните намерения на собственика на „Розаимпекс”.

Е, колко хубаво щеше да е, ако двата апетитни имота- този долу и този горе, можеха да се свържат с асансьор, както предвиждаше предния проект, разработен за Димитър Георгиев. Така целият скат на тепето щеше да се превърне в един прекрасен нов свят, едно своеобразно архитектурно Триединство на Трихълмието – горе приемна на духовника Николай Пловдивски в бившото Гръцко училище с нов духовен храм, построен от Георги Гергов, а долу- обществен духовен и просветен многофункционален комплекс с райски градини на покрива и руини в мазето. И един Античен театър там някъде, за украса.

А може би пък арх. Стефан Добрев наистина вижда в бъдещето…

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!