Facebook

Творби на Диего Ривера идват в Пловдив?

Един от най-големите световни творци на XX век може да гостува в близките месеци под тепетата

Работи на мексиканския художник Диего Ривера може да дойдат в Пловдив в близките месеци. Изложба с творби на един от най-големите творци на миналия век се готви на високо ниво, научи „Под тепето“. Преговорите са в начална фаза и все още няма яснота кога точно ще се случи събитието.

Ривера е един от най-популярните творци в изкуството от миналия век. Мексиканецът е дългогодишен партньор на друго легендарно име – Фрида Кало. Ривера всъщност е най-известен не с картини, а със своите стенописи. Мексиканското изкуство от 20-те до 50-те е известно именно с монументалната си живопис, като Ривера е един от лидерите в този период.

Косвено неговото изкуство е свързано с България и дори конкретно с Пловдив, като българските монументални стенописи от 60-те нататък в социалистическия период са силно повлияни именно от мексиканското изкуство. Точно Пловдив и групата на Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов са най-важните имена в България в областта на монументалната живопис.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!