Facebook

Първият модулен паркинг у нас започва да функционира на Сточна гара

Рали шампионът Костадин Щерев открива съоръжението утре

Рали шампионът Костадин Щерев заедно със своя бизнес партньор Димитър Иванов ще открият първия модулен паркинг в България. Те ще представят възможностите, които дава съвременното съоръжение, познато от десетилетия в Япония и САЩ.

„През 2012 година при едно от посещенията ми като рали състезател в Япония видях модулен паркинг и как на 40 квадратни метра паркират 100 автомобила. Оттогава тръгнах по пътя да реализирам подобно съоръжение у нас. Срещнах трудности с изготвяне на документацията и разбрах, че няма да може да бъде изцяло български проект. Затова миналата година решихме да ползваме японския и американски опит“, споделя Костадин Щерев. Той коментира, че заедно с Димитър Иванов са се спрели на модела „пъзел“, който е изключително подходящ за градовете, в които има проблеми с презастрояването и липсват места за автомобилите. Модерното съоръжение спестява време за паркиране, защитава машините от метеорологични условия, не вреди на околната среда и улеснява хората в динамичното ежедневие.

„Само за 10 секунди може да се паркира в „пъзела“, който автоматично преценя на кое ниво да постави автомобила и по този начин няма забавяне. Съоръжението е безшумно, а консумацията на електроенергия е едва 3 KW”, казва Костадин Щерев. Модулният паркинг на Сточна гара е разположен на площ от 42 кв. м и е на 7 нива. На него могат да паркират 15 автомобила и ще работи денонощно под 24-часово видеонаблюдение. Съоръжението спестява огромно пространство и може да бъде изградено на калкан, под кооперации и на презастроени терени.

„Решихме да изградим първия паркинг в родния ни и любим Пловдив и да дадем старт за изграждането на този тип модулни съоръжения в страната“, допълни рали шампионът. Той е уверен, че този тип системи са бъдещето за динамично развиващите се градове.

Модулният паркинг ще бъде открит утре, в 12 часа на Сточна гара.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!