Facebook

Първият автоматичен модулен паркинг в страната вече работи в Пловдив (ВИДЕО)

3 лева на час, 10 на вечер и 90 за месец се предварително обявените цени

Десетки граждани и официални лица уважиха откриването на първия автоматичен модулен паркинг в България, който вече работи в Пловдив. Инвестицията е на рали шампиона Костадин Щерев и неговия бизнес партньор и приятел Димитър Иванов.

Модулният паркинг на Сточна гара е разположен на площ от 42 кв. м и е на 7 нива. На него могат да паркират 15 автомобила и ще работи денонощно под 24-часово видеонаблюдение.

Съвременното съоръжение, което в развитите страни се използва от десетилетия, е първото по рода си у нас. Щерев разказа, че е бил впечатлен през 2012 година при едно от посещенията му като рали състезател в Япония, където видял модулен паркинг.

„Видях как на 40 квадратни метра паркират 100 автомобила. Оттогава тръгнах по пътя да реализирам подобно съоръжение у нас.“

Избират родния Пловдив, за да изградят първото такова съоръжение у нас. И вече предлагат различни модулни автоматични системи за паркиране.

„Идеята е на Костадин. Той ми я сподели преди 3 години и тогава започнахме да мислим как да я реализираме. Направихме мащабно проучване на системите, които се предлагат на пазара. Активната работа бе през последната година. Имахме известни проблеми с документацията, но с помощта на администрацията и подкрепа от приятели успяхме,“ разказа Димитър Иванов.

На зрелищното откриване двамата демонстрираха как работи системата. Тя е почти безшумна, а паркирането отнема няколко секунди.

Читателите на Под тепето имаха възможност да го наблюдават на живо във Facebook страницата на медията.

„Решихме да изградим първия паркинг в родния ни и любим Пловдив и да дадем старт за изграждането на този тип модулни съоръжения в страната“, допълни рали шампионът.

Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Николай.

Лентата преряза областният управител Дани Каназирева, която сподели, че е  уверена как този тип системи са бъдещето за динамично развиващите се градове, като Пловдив.

Сред официалните лица бяха: зам.-областният управител Димитър Керин, зам.-кметът по култура Александър Държиков, районните кметове на Тракия и Западен – Костадин Димитров и Димитър Колев, зам.-кметът на район Централен инж.Тошо Пашов, общински съветници и много граждани.

Инвеститорите обявиха и цените за услугата. Те няма да са по-различни от тези за паркиране в централната градска част. Един час престой ще бъде между 2,50 и 3 лева. Заради множество запитвания от живеещите в квартала, те ще предлагат и места за нощно „домуване“ на автомобили срещу 10 лева на нощ. Абонаментът за цял месец е 90 лева.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!