BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Признателни пловдивчани почетоха 120-тата годишнина от рождението на Никола Алваджиев

На днешния ден – 11 септември, преди 120 години през 1900 г. в Пловдив се е родил големият летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев – най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа, автор на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, която поколения наред определят като „пловдивската библия“. По повод кръглата годишнина и по инициатива на Кмета на Пловдив Здравко Димитров на паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град се проведе церемония, на която присъстваха неговия син – журналиста Станко Стоянов, внучката на Алваджиев, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, заместник-кметът по образование, култура и здравеопазване на район Централен Фиданка Кацарева, представители от отдел „Координация и европейска интеграция“ на Областна администрация, писателят Недялко Славов, служители от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, читалищни деятели, общественици и медии от Пловдив.

Слово за летописеца на Пловдив произнесе издателката и преводач Надя Фурнаджиева, чието издателство „Летера“ преиздава многократно през последните години книгите на Никола Алваджиев, сред които са „В сенките на древния Пловдив“, „Пловдивска хроника“ и други. През 2000 г. бе издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов, чието преиздаване предстои към края на годината.

Книгите на Алваджиев се преиздават традиционно с финансовата подкрепа на община Пловдив. Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  20 години – от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Думи в памет на баща отправи и сина Станко Стоянов, който изказа специална благодарност на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и екипа на общината за инициативата. Развълнуваният Станко Стоянов пръв поднесе цветя на паметната плоча. След него бяха положени венци и цветя от името на Кмета на Пловдив, от издателство „Летера“, от името на Областния управител на област Пловдив, както и от всички присъстващи на честването.

Никола Алваджиев е носител на Наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а в последствие орден „Кирил и Методий“ I степен. Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г. Днес на негово име е кръстена и улица в Стария град“.

73 total views, 73 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!