Facebook

Посланикът на Република Хърватия в България посети Пловдив  

Нейно Превъзходителство възхитена от стилната церемония по предаване щафетата на Европейска столица на културата – 2020 

През април ще бъде подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между Пловдивска област и Задарска жупания

Висока оценка за представянето на Пловдив като Европейска столица на културата – 2019 даде извънредният и пълномощен посланик на Република Хърватия в Република България Нейно Превъзходителство  Ясна Огняновац. Днес тя бе на посещени в Града под тепетата.

Пред кмета на Пловдив Здравко Димитров дипломатът сподели своето възхищение от стилната церемония по предаване на щафетата към хърватския град Риека и ирландския Голуей, които са европейски столици на културата – 2020. По време на официална среща между двамата Здравко Димитров изрази увереност, че българо-хърватските отношения ще продължават да се развиват, както и че ще се задълбочи ползотворното сътрудничество между двете държави.  Н. Пр. Ясна Огняновац е разговаряла с кмета на град Задар, който е изразил желание за по-тясно сътрудничество и побратимяване с Пловдив.

„Имаме много допирни точки и ще поставя темата за обсъждане“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Ясна Огняновац се срещна и с областния управител Дани Каназирева, след което от администрацията обявиха, че през април ще бъде подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между Пловдивска област и Задарска жупания. Поканата за това идва лично от губернатора на Задарска жупания Божидар Лонгин  и след посещението му в Пловдив в края на миналата година. Очакванията са сътрудничеството да бъде фокусирано в сферата на икономиката, инвестициите и бизнеса, туризма и културата. Екипи на двете области започват веднага работа по параметрите на споразумението и се очаква то да бъде подписано през април в града Задар – Хърватия. Събитието  съвпада и с планираното вече посещение на Дани Каназирева през същия месец, когато в Задар се чества традиционния ден на областния управител.

На срещата бяха разменени и традиционните подаръци, а Дани Каназирева първа получи символа на председателството на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!