Facebook

Поискаха от кандидат кметовете да подпишат меморандум за бъдещето на Пловдив като културна столица преди изборите

Двигателите на културния живот настояват да се гарантира стратегията в сектора за следващите години

Ресторант “Мемори” събра част от двигателите на културния живот в Пловдив на среща с кандидат кметове на работен обяд. Инициативата дойде от самите културни институции и оператори. В събитието участваха директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев, директорът на Куклен театър Виктор Бойчев, директорът на Опера Пловдив Нина Найденова, фестивалният продуцент на “Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова, директорът на фондация ЕДНО Асен Асенов, Mирослава Кацарова от “Plovdiv jazz fest”. На кръглата маса на културата седнаха Славчо Атанасов, Слави Георгиев и Стефан Послийски от НФСБ и ВМРО, Дани Каназирева и Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”, адв. Атанас Костов и Манол Пейков от страна на “Демократична България”, представители на “АБВ”, Десислава Йорданова от “БСП”, Николай Бухалов, Жорж Трак и Еди Сарафян от “Кауза България”. Не присъстваха представители на ГЕРБ, както и адв. Георги Колев.

Представителите на културата поискаха от политиците подписване на меморандум преди изборите, който да гарантира стратегията в сектора в следващите години. В документа ще е ясно вписано, че продължава дейността на фондация „Пловдив 2019” извън отдел „Култура” към общината. Той трябва да гарантира още, че бюджетът за културата за 2020г. ще е не по-малко от този през 2018г., включващ културния календар и дейностите на фондацията, както е описано и в апликационната книга на Пловдив 2019. Бюджетът за култура през 2018г. беше 2 943 600 лева. Хората на културата настояват още за организиране на съвместна конференция с външна експертиза за бъдещето на Пловдив като европейска столица на културата не по-късно от декември. Не на последно място с подписването на меморандума директорите на културните институции и културните оператори искат да бъдат приети правила за 3-годишно програмиране на най-големите събития в града, за да не изчезнат те от културния живот.

Участниците се обединиха около темата, че културата не следва да бъде политизирана.

Адвокат Костов предложи фондацията да се реформира по примера на норвежкия фонд, като се акумулират средства в полза на културата, чрез дарения от бизнеса и изграждане на публично-частни партньорства. Дани Каназирева подкрепи тази идея като заяви, че от години работи над идентична идея – “Фонд култура”, който е предлагала няколко пъти на гласуване в Общински съвет и той винаги е бил отхвърлян от управляващите.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!