Facebook

Пловдив се представя с „Епископската базилика на Филипопол“ на Международна туристическа борса

Едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България, което всяка година привлича водещи компании от страната и света, Започна днес в „Интер Експо Център“ в столицата. 37-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ се провежда от 13 до 15 февруари 2020 г., с участието на туристически компании и дестинации от 25 държави. Проявата дава уникална възможност общините и мениджърите на туристически обекти да съпоставят своите предложения с конкурентите и да почерпят идеи, които да интерпретират в бъдеще. В тазгодишното издание на изложението се включват близо 60 нови участници , което се определя като индикатор за един нов поглед към българския туристически пазар.

Община Пловдив е традиционен изложител във „Ваканция и СПА Експо“ чрез ОИ „Старинен Пловдив“, като тази година акцентът на представянето на града е поставен върху „Епископската базилика на Филипопол“.

Международното изложение бе открито официално от Министъра на туризма Николина Ангелкова.

На откриващата церемония присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов и заместник- директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Рая Маринова. Специален гост на щанда бе Десислава Тальокова – изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Открита при строежа на булевард в центъра на Пловдив през 1982 година, Епископската базилика на Филипопол отново ще оживее за жителите и гостите на града благодарение на публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.  Процесът по реставрацията на Епископската базилика започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешната реставрация на Малката базилика.

Културният център на реставрираната базилика ще отвори врати за посетители през април 2020 година и ще разкрие над 2 000 кв.м. римски мозайки от IV-VI в.сл.Хр., експонирани на две нива – in situ и на втори етаж. Върху мозаечните оживяват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.

Пловдивският щанд „Епископската базилика на Филипопол“ е заложил на атрактивен дизайн, с характерни елементи и открояващ се бранд, който включва фрагменти от известните мозайки и препратка към някогашния вид на Базиликата с уникални медальона с различни видове птици.

В подкрепа на идеята за осъществяване на делови срещи с настоящи и бъдещи партньори сред атмосферата на промотираната дестинация, на щанда са разположени множество рекламни материали за Пловдив, културните събития от Календара за 20202 и културно –историческите забележителности, както и най-новите информационни материали за обекта „Епископската базилика на Филипопол“.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!