BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив и Аржентина изграждат нови икономически връзки в областта на земеделието и селското стопанство

Тимчев_Атанасоф (1)

 Тимчев_Атанасоф (3)

С участието на град Пловдив се затвърждават българо-аржентинските връзки в областта на земеделието и селското стопанство. Това стана ясно по време на среща на заместник-кмета Анести Тимчев и Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина. Той е на първото си официално посещение в града под тепетата след встъпването си в длъжност преди повече от месец.

„Желанието ни е да обвържем икономическия сектор на двете страни, като проучим възможностите за обмяна на опит и обогатим знанията, които имаме по отношение на технологиите и иновациите“, посочи Негово превъзходителство. Той отбеляза, че в Аржентина има българска общност и по тази линия двете страни са свързани и в културно отношение, както и че през следващата година ще бъде отбелязана 90-та годишнина от създаването на българо-аржентинските дипломатически взаимоотношения.

„Пловдив и регионът са известни с развитието на IT и бизнес сектора, стотиците производствени предприятия в Тракия икономическа зона, земеделието“, подчерта Анести Тимчев. Той посочи, че по отношение на селското стопанство и хранителния сектор в града има два университета – Аграрен и Университетът по хранителни технологии, които подготвят много добре младите хора, които идват от цялата страна, за да завършат своето висше образование тук.

Затвърждаването на връзките между малкия и средния бизнес на България и Аржентина ще се подкрепи чрез две събития през месец септември. Едното е представяне в село Белозем на земеделска техника, произведена в Аржентина. На 28 септември ще се организира виртуална среща с участие на заместник-министъра на външните работи на Аржентина и заместник-министъра по икономиката на България и представители на малките и средни предприятия, на която ще се обсъдят въпроси, свързани с хранително-вкусовата промишленост.

Според заместник-кмета Анести Тимчев в Пловдив има добри условия за развитие на малкия и среден бизнес, частния сектор, туризма, особено след като през 2019 година беше Европейска столица на културата, така че опитът на бизнеса в града би бил полезен за подобряване на българо-аржентинските взаимоотношения.

В края на срещата Н. Пр. Алфредо Атанасоф подари книга на Анести Тимчев с автор Хорхе Луис Борхес, а от своя страна, заместник-кметът връчи албум със снимки – „Пловдив – древен и вечен“.

63 total views, 63 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!