BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдивчани честват Деня на Съединението и празника на града

празник на Съединението (16)

6 септември – Съединението на България е официален празник на страната и Денят на нашия град Пловдив. В днешно време трябва да се поучим от делото на предците ни, когато са се обединили, въпреки желанието на Великите сили. Трябва да следваме техния пример, защото българите, когато сме заедно, независимо от каузата, сме успявали. Това заяви кметът Здравко Димитров след тържествения молебен в катедралния храм „Света Богородица“, отслужен от негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. С това започна официалното честване на 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив.

На празничната служба в най-голямата църква в града присъстваха народни представители, областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници, граждани.

„Всяка година на този ден произнасяме патетични слова за значението на Съединението, а като че ли не сме разбрали значението на единството. Затова отправяме молитва към Бога, който е благоволил и благословил нашия благочестив народ да живее в свобода, да намери единството на духа чрез връзките на мира, да живеем в единомислие на основата на вярата, на християнските добродетели в правда, в мир, в благоденствие, в единство“. С тези думи Негово Високопреосвещенство благослови присъстващите, честити празника на Съединението и призова всички вярващи да прочетат заветите на пророк Йеремия.

На днешния ден десетки пловдивчани се спираха да разговарят с кмета Здравко Димитров, а той им честитеше празника на града.

По-късно в знак на уважение официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на пл. „Римски стадион“, където слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Честването на Съединеното на България продължава с празничен концерт-спектакъл на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ от 12.00 -13.00 часа на площад „Стефан Стамболов“. От 18.00 -19.00 часа група „Мистик“ ще радва пловдивчани и гостите на града отново на сцената пред Община Пловдив. От 19.00 – 19.40 часа на Площад „Централен“, пред Военния клуб комитет „Родолюбие“ се проведе традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.

Кулминацията на тържествата ще бъде от 20.30 часа на площад „Съединение“, където е организирана тържествена заря-проверка.

18 total views, 18 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!