BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдивски културни оператори, ползващи общински помещения ще подават документи за освобождаване от наем в двумесечен срок след отмяната на извънредното положение

Като първа антикризисна мярка в подкрепа на пловдивските културни оператори и организации, Община Пловдив предложи да бъдат освободени от наем тези от тях, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне.

Предложението на заместник-кмета Пламен Панов най-напред беше представено за обсъждане на заседание на Общинския кризисен щаб. След това, Общинският съвет в Пловдив прие Решение № 76, взето с Протокол № 6 от 09.04.2020  за отпадане на задължението за заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти за периода на обявеното извънредно положение. ( в т.ч. попадат и обекти, в които се осъществява търговска дейност).

Със своя Заповед № 200А- 757 от 22.04.2020 г. , Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров  нареди, считано от 13.03.2020 г. до отмяна а извънредното положение, наематели на общински нежилищни имоти, които се ползват от културни оператори и организации за осъществяване на културно-развлекателни и педагогически дейности да бъдат освободени от плащане на наем. В Заповедта е регламентиран и реда, по който това ще се случва.

За да бъдат освободени, културните оператори трябва да подадат искане/заявление за освобождаване от наем в свободен текст, придружено от 2 декларации по образец:

Декларация 1

Декларация 2

С първата декларация, приложена към искането, лицето декларира, че е редовен платец и няма задължения по договора за наем към 13.03.2020 г. С втората се декларира, че за периода на обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение в Република България до неговата отмяна, лицето/организацията е преустановила дейността си в отдадения под наем общински имот.

Така описаните документи следва да бъдат подадени в 2-месечен срок от ДАТАТА НА ОТМЯНА на извънредното положение. Заявлението ще бъде съгласувано с подпис на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Само след броени дни ще започне и кандидатстването по „Кризисния фонд за подкрепа на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19“. Фондът е на обща стойност 100 хил. лв.  Чрез него артистите могат да получат безвъзмездна финансова помощ от 1000 лв., която да покрие част от техните основни режийни нужди. В понеделник приключи срока за внасяне на коментари, предложения и становища. Предстои  УС на Фондация Пловдив 2019 да го гласува, с което на практика Фондът ще започне да функционира.

Сдруженията и организациите, които могат да се възползват от мярката са:

–  Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков” № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари” № 4а, ул. „Стръмна” № 1а, ул. „Стръмна” № 1, ул. „Стръмна” № 2, ул. „Стръмна” № 3

– Фондация „Български Традиции“ за имота на ул. „Четвърти Януари” № 4

– „Мюзикхолен театър – Пловдив” за имота на ул. „Михалаки Георгиев” №5а

– „Дружество на пловдивските художници” за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг” №27

– „Дружество на писателите – Пловдив” за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг” №27

– Сдружение „Арт войс център“ за имота на ул. „Марин Дринов“ № 2

– Сдружение „Спортен клуб „Самодива“ за имота ул. „Чернишевски”№ 9

– Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003“  за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович”№ 3

– Сдружение „Общински комитет Васил Левски“ за имота на ул. „Райко Даскалов” № 53

– СНЦ “ Денс Студио Салса Де Куба“ за имота на адрес ул. „Васил Соколов“ № 2

– Сдружение „Изкуството днес“ за имота на ул. „Витоша“ № 1а

 Наематели в Дом на културата „Борис Христов“:

– „Денс мениджмънт“ ЕООД

– СКИС „Немезида“

– „Маскарт“ЕООД

– „Център за творческо обучение“ ЕООД

– Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафене.

170 total views, 170 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!