BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенсионери в Пловдив рисуваха нейрографики

Голям интерес и завиден хъс, желание и талант показаха пенсионерите от Пловдив в рисуването на нейрографики. В тридневните занимания по проекта „Всеки може“ на Национално сдружение за единство и партньорство, финансиран от Община Пловдив по компонент 3 „Гражданска активност“ , лицензираният лектор за България Меглена Костова се срещна с над 150 мъже и жени на възраст 60+ . Освен, че създадоха красиви арт творения, хората от златната възраст работиха върху темата „Как да бъда полезен на себе си и околните“.  По време на рисуването, те изпитаха първите резултати от успокояване на ума и решаване на житейски проблеми . Така всяка работа на художника се преврна във вид психотерапевтичен процес.

Нейрографиката е графичен метод за трансформиране на съзнанието. Нейрографиката е не само красива рисунка, но и невербално общуване с тялото. Когато си поставяме задача, всичките идеи идват от главата и започваме да умуваме защо не винаги се получава. Причината е, че не слушаме тялото си. Техниката на нейрографиката работи с емоционалните преживявания чрез тялото и дава възможност за лични прозрения.

През трите дни на рисуване екипът на проекта посети възрастни хора в район „Северен“, „Тракия“, кв. „Прослав“ и район “Ценрален“, както и групи на хора с физически увреждания. Всички те, освен че се забавляваха и докоснаха детето в себе си, създадоха творби, достойни и наредени в обща изложба.

„Нашата цел е хората след трудовата си дейност да живеят пълноценен живот, да се чувстват полезни, да усмихват и дават спокойствие на своите близки и да правят всички онези хубави неща, за които не им е оставяло време преди това“, споделят организаторите от Национално сдружение за единство и партньорство. Изглежда метода „рисуване на нейрографика“ грабна и младежи и хора на средна възраст, които надникваха върху рисунките на нашите баби и дядовци.

76 total views, 76 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!