BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриват изложба „МЪЖКИ ВРЕМЕНА“ на РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР“

Poster_majki_vremena


В традиционния свят на българите мъжката и женската роля са ясно диференцирани. Изложбата „Мъжки Времена“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ се цели да се представят основните периоди от живота на мъжа от раждането до старостта, като се засегне конкретно периода от края на XIX в. до първата половина на XX в.
Мъжът е продължител на рода, хранител на семейството и център, около който се върти животът на всички. Мъжката рожба е по-желана, момчето се изпраща да се учи на четмо и писмо, на занаят, той е и основният наследник. Мъжът е представител на фамилията пред общността, в къщата неговата дума е закон. В преклонна възраст придобива патриаршески функции – ръководи делата на семейството и общността, съветва младите, въздава справедливост и извършва обредите, свързани с благоденствие на семейството.
В годините след Освобождението, изискванията към силния пол постепенно се изменят. Животът в развиващите се градове налага от мъжете да избират по-добри и адекватни за времето си образование и професии. Това води до загърбването на редица традиции, а след войните дори променя ролята и мястото на жената и на децата – независимо от пола си те започват да придобиват право на добро образование. Промените достигат и селата.
В следствие на интелектуалното израстване, професионалното утвърждаване и запознаването с живота в чужбина, мъжете искат промяна не само в обществото, но и в бита си. Изложбата потапя в изцяло мъжки територии и бит – като политика, техника, спорт, правосъдието, като пренася посетителя дори и в типичните мъжки клубове и заведения за развлечения, в бръснарниците, в спортните клубове…

Изложбата „Мъжки времена“ може да бъде видяна в Регионален етнографски музей – Пловдив от 3 септември до 6 октомври 2020 г.
Заповядайте!

32 total views, 32 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!