BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Пловдив създава специален ред и достъп на автомобили до Главната улица

ул. Дондуков (2)

Във връзка с множество запитвания на граждани Община Пловдив уведомява, че на улица „Дондуков“ е забранено спирането и паркирането, като това е указано и със знак съгласно Закона за движение по пътищата.  За преминаването на автомобили вече е поставена бариера, с която ще се контролира достъпа до Главната улица. Съоръжението все още не е включено, като окончателното му пускане ще бъде след поставянето на изходна бариера на улица „Май“ до кръстовището с ул. „Преслав“.

„Влизането с МПС до самия център ще бъде контролиран и регулиран чрез бариери. Освен на улица „Дондуков“ подобна ще бъде изградена и на улица „Железарска“. Живущите и работещите в тези зони могат да бъдат спокойни. Гражданите, които имат настоящ адрес, който указва, че трябва да преминават през бариерите, ще получат специални кодирани чипове. Хората, които работят в зоната на РТВЦ и „Капана“, също ще могат да преминават с колите си. Номерата на техните автомобили ще бъдат въведени в електронната система, която ще ги „прочита“ автоматично“, обясни заместник-кметът Йордан Ставрев.

Предстои в близко време специално създадената комисия, съставена от общински служители, да вземе решение какви документи ще се изискват от живущи и работещи, за да им се осигури безпрепятствен достъп, когато съоръженията заработят. Информацията за детайлите и конкретни изисквания ще бъдат оповестени на сайта на Община Пловдив и чрез средствата за масова информация.

„Хората нека да бъдат спокойни, срокът за подаване на заявления ще бъде достатъчен, като това ще може да става и по електронен път“, уточни ресорният заместник-кмет. Той заяви още, че за кратковременни събития или мероприятия хората ще получават временен достъп, както е за Стария град отново с предварително пускане подаване на молба до Община Пловдив.

Поставянето на бариери е с цел сигурност. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

Заместник-кметът Ставрев напомни, че сградите на Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и Община Пловдив са със специален статут, като първите две се охраняват от дирекция „Жандармерия“.

Поставянето на бариери на ул. „Железарска” и ул. „Дондуков“ е в съответствие с Генералния план за организация на движението и плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Като целта му е предотвратяване на евентуални терористични актове с МПС и за осигуряване спокойствието на живота и здравето на гражданите, за контролиран достъп до най-дългата пешеходна улица в Европа – Главната и прилежащите ѝ зони. Средно на ден те са посещавани между 2000 и 4000 човека.

На бариерите ще има и денонощно дежурни служители на „Общинска охрана“.

63 total views, 63 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!