Facebook

Нови модерни пейки ще се появят в два квартала на Пловдив срещу рециклирани пластмасови опаковки

Жителите на районите “Централен” и “Тракия” в Пловдив ще се зарадват на нови модерни пейки срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки. Акцията с мото „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“ е инициатива на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ в партньорство с Екопак България и продължава през октомври, ноември и декември.. Хората могат да пускат ежедневно празни и сухи пластмасови опаковки в жълтите контейнери на Екопак в Центъра на Пловдив и в жк “Тракия”. Получените количества пластмаса за рециклиране ще се измерват на месечна база от компанията за оползотворяване на отпадъци.

Поставената цел от организаторите е да бъдат събрани 30% повече пластмасови опаковки спрямо същия период на миналата година. Срещу събраната суровина “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще осигури 20 нови креативни места за сядане в двата района. Модерните пейки ще са направени от природосъобразни и рециклирани материали.

„Нека направим нещо хубаво за града ни, като рециклираме опаковките, които неизменно присъстват в ежедневието ни. Вярваме, че като покажем резултата от рециклирането, можем да запалим повече хора да продължават да събират разделно,  да рециклират опаковки и да консумират отговорно.” – казва Ласка Ненова, от сдружение БГ Бъди активен, създател на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Организацията на акцията е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жъртите контейнери в район „Централен“ и „Тракия“. Кампанията ще се популяризира чрез различни партньорски мрежи в града, както и в социалните медии, със забавни визии и послания, които интерпретират „крилати фрази“ на исторически личности. Творческите елементи са създадени от пловдивското студио ПУНКТ.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от началото на 2019 и вече подкрепи повече от 30 значими събития в Пловдив, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Сред тях бяха образователните игри “Чисти вечери”, изрисуването на контейнери за смет в два пловдивски квартала и превръщането на кошчетата за отпадъци в Гребната база в мини-спортни атракции. В Район “Тракия” беше създаден т.нар. “джобен парк” като място за среща на жителите. Работи се по обновяването на Младежкия хълм и предстои обновяването на още една зона в града, с участието на жителите на кварталите.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията ѝ за Свят без отпадъци. Партньори в инициативите са Община Пловдив, Общинска фондация “Пловдив 2019” и ЕКОПАК.

Вижте повече на https://aztiplovdiv.org/iskam-da-sam-peika/

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!