Facebook

Костадин Язов: Няма нужда да се строят нови училища в „Южен“, нека възстановим базата на сегашните

Възстановяването на училищните бази ще бъде основна задача в сферата на образованието за кандидата за кмет на „Южен“ от ГЕРБ Костадин Язов. „Няма нужда засега да се строят нови училища, 12-те, които са в района са достатъчни, ако се ремонтират базите им и те поемат още ученици“, смята Язов.

Той дава пример с училището, което е завършил – „Константин Величков“. „Това е уникално училище, строено по японски проект. В страната има само още едно такова – „Лев Толстой“ в София. И докато софийското е вече санирано и се ползва рационално, нашето приема ученици само в едното си крило. С пускане на другите три то може да поеме още доста ученици. Евентуален ремонт ще подобри условията в него и съм сигурен, че няма да бъде трудно тук да бъдат привлечени висококвалифицирани специалисти, а това няма как да не доведе до повишаване на качеството на обучението. В същото време училището е уникално, защото дворът е изцяло вътрешен, което дава спокойствие на децата и на техните родители“, споделя Язов.

Подобно е положението и с друго училище в района – „Братя Миладинови“. Там сградата също е голяма, но към момента в школото има доста по-малко ученици от капацитета му. „Това са училища, които имат големи, просторни дворове и когато бъде възстановена материалната база в тях, ще станат примамливи за ученици и родители“, категоричен е Язов.

Той възнамерява да обърне специално внимание и на състоянието на физкултурните салони. Въпреки че в почти всички училища има такива салони, те се нуждаят от ремонт. Някъде салоните се помещават в приспособени помещения, което също трябва да се промени. Отделно от това оборудването на салоните е остаряло и се налага подмяна, но това няма да глътне огромни средства, а за Костадин Язов е важно учениците да имат пълноценно физическо възпитание.

И ако за училищата няма да има нужда от построяването на ново, то районът се нуждае от поне 2 нови детски градини. Едната от тях може да бъде в двора на училище „Стоян Михайловски“, а другата – на бул „Ал. Стамболийски“. „Надявам се с тях да покрием все по-голямата нужда от места в заведенията за най-малките. Където има възможност, ще изготвяме проекти и за нови групи“, заявява кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Южен“ Костадин Язов.

На местните избори на 27-ми октомври ГЕРБ е с номер 43 в интегралната бюлетина.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!