Facebook

Кмет на колело (ГАЛЕРИЯ)

Как Костадин Димитров направи районното кметство мобилно

Иво Дернев

„Ето го- кметът с колелото”. Така ежедневно тракийци се обръщат към Костадин Димитров, който върти педалите на произведения в Пловдив градски велосипед Ферини, за да обходи микрорайоните в жилищния район или да провери сигнал по конкретен проблем. Райкметът хвърчи с двуколката си през целия ден из квартала.  Той е и първият градски управник, който мотивира администрацията си да се движи екологично и здравословно, като направи мобилен екипа си в кметството.

Няма по-приятен, лесен и полезен начин за придвижване от велосипеда. Пловдив е перфектен град за каране на колело. А Тракия в това отношение е най-развитият район. Затова и аз се възползвам от условията, които сме създали през последните осем години, обяснява Костадин Димитров.

Казва, че с двуколката си се придвижва значително по-бързо из района, отколкото, ако ползва автомобил например. В Тракия има 15 километра велоалеи, тротоарите са подходящи за колоездене заради широчината си, булевардите също го позволяват.

Проблемът е, че повечето хора карат колела само за развлечение, събота и неделя, при хубаво време. Ежедневното работно каране на колело ти дава много предимства. По-бърз си, по-мобилен. По-близо си до околния свят, а в моя случай- и до хората от района, с които общувам много по-лесно така. Това движение ти дава нужната доза спорт, свобода и най-важното- колоезденето пази околната среда. Но не на последно място- по-евтино е. Всичко това дава качество на живот. Ако повече хора решат да го има, ще се повиши не просто индивидуалното качество на живот, а и качеството на живот в целия град, за всички. Представете си, че 100 тракийци решат да идат до центъра не с колата си, а с колелото си, усмихва се кметът и запален велосипедист.

Подчертава, че осъзнава защо колоезденето в Пловдив не е масово, въпреки че градът дава всички условия и възможности за това. Това е малко балкански синдром. Трудно е да си пречупим мисленето. Свикнали сме да сме на последен модел автомобил, защото в противен случай нямаме самочувствие. А то, самочувствието, не идва от там. То идва именно от качеството на живот. В началото като ме видеха на колелото малко с насмешка реагираха хората. Чувах „Какво става, колата ли се развали?”. Или „Дотам ли я докара кметът, автомобил да не може да си позволи?”. Боря се с този манталитет и се радвам, че все пак много хора ме гледат като добър пример, а не иронично. А други дори последваха този пример, доволен е Костадин Димитров.

Казва, че всячески се старае да качи хората от района на колело. Той е двигателят на най-голямото велосъбитие в последните години в града- откриването на велосезона в Тракия. Тази година се включиха близо 1300 души, дошли от целия град, не само от квартала.

Създадохме необходимите условия за колоездене и в парк Лаута. Условия ще има и в новия парк на Тракия. В Парка на репресираните пък имаме трасе за екстремно каране на колело. Слагаме където можем велостойки. А вече се мисли и в посока въвеждане на цялостна градска система за велосипеди под наем. Стараем се. Кметството показва, че колелото е на почит в района. И много хора ни последваха. Освен това администрацията вече е пример за градска мобилност. Взех два велосипеда на нуждите на общинска охрана, които вече се ползват от всички хора от администрацията. Същото се отнася и за четирите електрически триколесни тротинетки, които купихме за екипа на кметството. Всички служители ги ползват, за да обхождат микрорайоните. Хората си вършат работата с тези триколки, допълва Костадин Димитров.

В момента той е в отпуск, но прави предизборната си кампания отново върху градското си Ферини. „Ето го, кметът с колелото идва”, кефят му се хората. „Не искам да ме сочат с пръст като извънземно, а просто да направят като мен”, обяснява той.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!