BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Здравко Димитров: Ценим всяко мнение за бъдещето на Небет тепе и Източната порта

4

„Радвам се на големия интерес, при който премина общественото обсъждане за бъдещето на Небет тепе и Източната порта. Благодаря на всички, които взеха отношение и направиха ценни бележки и предложения, които ние ще вземем под внимание“. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров във връзка с вчерашната публична дискусия, която се проведе в препълнената зала на Общинския съвет и продължи повече от 4 часа.

„Пловдивчани си знаем, че от Небет тепе е започнало летоброенето на най-стария жив град в Европа и шести в света, а през Източната порта са преминавали римски императори. Искаме за това да научат още стотици хиляди хора в България и далече извън пределите на нашата страна, а проектът ни предоставя една нова възможност“, коментира заместник-кметът по европейски политики Анести Тимчев.

Заместик-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов определи Небет тепе като една от най-значимите ценности в богатото културно-историческо наследство на града, поради което темата за съдбата на хълма е особено чувствителна за пловдивчани. За него не е изненада, че докато проектът за Източната порта бе посрещнат с адмирации, Небет тепе предизвика оживена дискусия. Той увери, че всички изказани мнения и предложения са протоколирани и проектът за Акропола ще бъде актуализиран с най-целесъобразните от тях, след което отново ще се направи обществено обсъждане.

Двата изключително важни археологически обекта са включени в проектното предложение „По крепостните стени на Филипопол“, с което Община Пловдив се подготвя да кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“. Общата финансова рамка е 9 779 150 лева, като 85 процента е безвъзмездната помощ.

Предвижда се реставрация, консервация и много прецизно интегриране на античните паметници в съвременната среда, художествено осветление, туристически маршрути, информационни центрове, места за отдих. Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете. Това е заложено в идейните проекти и на арх. Румяна Пройкова за Небет тепе, и на арх. Галина Пировска за Източната порта. Изключва се каквато и да е възможност за бутафория.

Припомняме, че Община Пловдив кандидатства с проектното предложение „По крепостните стени на Филипопол“ по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“ по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на ОПРР 2014 – 2020 г. Процедурата има за цел да подкрепи недвижими културни ценности със световно или национално значение, притежаващи значителен туристически потенциал, и да допринесе за развитието на тяхната конкурентоспособност чрез превръщането им в туристически атракции. Крайната цел е да се формира цялостен, интегриран жизнеспособен туристически продукт, който привлича достатъчно посетители, за да се осигури финансова устойчивост и възвръщаемост на част от инвестициите в дългосрочен план и в същото време да осигури устойчиво опазване на културното наследство.

1 2 3 obshtestveno_obsajdane_1 obshtestveno_obsajdane_2 obshtestveno_obsajdane_3 obshtestveno_obsajdane_4 obshtestveno_obsajdane_5                                   obshtestveno_obsajdane_6

73 total views, 73 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!